Osmi mart
Osmi mart

Osmi mart ili međunarodni dan žena, posvećen je ženama i slavi se svake godine 8. marta. 8. marta 1857. godine u Njujorku su u štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtevajući bolje uslove rada za žene.

Na isti dan na istom mestu samo pedeset godina kasnije ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle da izađu, a zatim je izbio požar. Požar u kojem su izgorele 129 žene. U sećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u Njujorku je po prvi put obeležen 8. mart, dan žena.

1910. godine u Kopenhagenu na drugoj internacionalnoj konferenciji žena je dogovoreno da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava.

Tako je za prvi međunarodni dan žena prvo proglašen 19 i a ne 8 i mart. Tada su žene Nemačke, Danske, Švajcarske, Austrije, i Amerike zatražile pravo glasa. U Nemačkoj je tako Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. 1912. godine su i žene u Francuskoj zatražile prava da dobiju bolji status, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj, i godinu dana kasnije 1913. godine u Rusiji. 1918. godine je u Nemačkoj po prvi put uvedeno pravo da žene glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspeh pokreta žena u ovoj zemlji. Prvi ženski poslanik u nemačkoj nacionalnoj skupštini, u Veimaru je bila članica socijaldemokratske partije Marie Juhacz.

Njene reči su ostale zabeležene moje dame i gospodo, žena je od sada punopravna građanka ove zemlje. Razmislite i brinite. To govori da je puno više žena u starosnoj izbornoj dobi, nego muškaraca. Žena je sada, s obzirom da ima prava glasa, u stanju da utiče na politički život u zemlji.
Dve godine ranije, osmog marta u Petersburgu žene Ruskinje, zaposlene u teškoj tekstilnoj industriji stupile su po ugledu na Amerikanke, u veći štrajk. Ovaj štrajk je doveo kasnije do izbijanja februarske revolucije u Rusiji.

Na drugoj međunarodnoj konferenciji, žena u Moskvi, 1921. godine je odlučeno da se osmi mart u celom svetu proglasi, međunarodnim danom žena. Na ovaj dan podseća se na njihovu dugogodišnju borbu, u kojoj su najveći uspesi bili uvođenje osmočasovnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, i uvođenje porodiljskog odmora.

U vreme ekonomske krize između dva svetska rata, povećao se i broj abortusa u Nemačkoj, samo je 1931. godine u ovoj zemlji od posledica ilegalno urađenih abortusa umrlo 44.000 žena.
Kada su Hitlerovi nacisti došli na vlast zabranili su dan žena i uveli dan majki. Žena je od tada u Nemačkoj bila proglašena za suprugu i majku.
Nakon drugog svetskog rata, dan žena osmi mart ponovo je uveden u delu Nemačke pod sovjetskom okupacijom. Emancipacija žena u socijalističkim zemljama politički je forsirana i pokrenuta. Tek kasnih 60 ih godina žene u tada zapadnoj Nemačkoj, ponovo su otkrile osmi mart, kao međunarodni dan žena.

Ideja praznika jeste poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

U Srbiji se dan žena obeležava od 1914. godine a Ujedinjene nacije su osmi mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine. Međunarodni dan žena osmi mart u Srbiji se obeležava nizom manifestacija, kako bi se ukazalo na loš položaj, prava, dostignuća, i mogućnosti žena.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

U školi u Dolovu upriličeno druženje s pesnikinjom Draganom Mladenović

DOLOVO – S prvim danima proleća u Dolovu je nastavljen projekat „Dolovo je poezija“. Formirana je grupa učenika iz osnovne škole „Aksentije Maksimović“ Dolovo sa kojima je upriličeno nekoliko književnih radionica. Sredinom marta oformljena je grupa od...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 11.Apr.2024, 10:06

Detaljnije >>

Testovi i rešenja sa probne male mature: Ove zadatke su rešavali osmaci

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja objavio je testove i rešenja sa probne male mature, koju su učenici osmog razreda polagali 22. i 23. marta.

Izvor: Danas, 27.Mar.2024, 10:52

Detaljnije >>

NAJVEĆI DOKAZ LJUBAVI: Milica Mitrović od Željka za Dan žena DOBILA POKLON moćne simbolike (FOTO)

NAJVEĆI DOKAZ LJUBAVI: Milica Mitrović od Željka za Dan žena DOBILA POKLON moćne simbolike (FOTO)

Velika šefica sa oduševljenjem pokazala svoj osmomartovski dar!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2024

Detaljnije >>

F1: Karlos Sainc pobedio u trci za VN Australije

F1: Karlos Sainc pobedio u trci za VN Australije

Vozač Ferarija Španac Karlos Sainc pobedio je u trećoj trci sezone u šampionatu Formule jedan za Veliku nagradu Australije na stazi u Melburnu. Sainc je za jedan sat, 20 minuta i 26,843 sekunde vožnje u Melburnu stigao do prve pobede u sezoni, a treće u karijeri.Španac je pre dve nedelje propustio trku za VN Saudijske Arabije, pošto je osmog marta operisao slepo crevo. On je dobio dozvolu lekara da učestvuje u Australiji, a onda je uspeo da trijumfuje u Melburnu. Drugo mesto zauzeo je njegov...

Izvor: AutoBlog, 24.Mar.2024, 22:18

Detaljnije >>

Probni završni ispit za osmake sutra i u subotu (AUDIO)

Probni završni ispit za učenike osmog razreda osnovnih škola u Srbiji biće održan sutra i u subotu, 23. marta. Učenici će u petak od 12 do 14 časova polagati test iz matematike, dok će u subotu od 9 do 11 časova polagati...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2024, 15:41

Detaljnije >>