Jekaterinburški veterani Avganistana sarađuju sa bivšim protivnicima

Izvor: Vostok.rs, 17.Apr.2013, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jekaterinburški veterani Avganistana sarađuju sa bivšim protivnicima

17.04.2013. -

U Jekaterinburgu na Uralu veterani avganistanske kampanje uspostavljaju kontakte sa svojim bivšim protivnicima — veteranima iz Gerata. Moj san da ponovo posetim Gerat se ostvario — saopštio je za Glas Rusije jedan od rukovodilaca jekaterinburškog Saveza veterana Igor Laptev. Nedavno se vratio iz Gerata, gde ga je radosno primio Abdul Vahab Kaali, ranije komandir mudžahedina.

Krajem 80-ih godina prošlog veka Laptev se nalazio u provinciji Gerat u sastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kontigenta sovjetskih trupa. Mudžahedini su tada bili njegovi protivnici. Ali pre nekoliko godina Abudl Vahab Katali je osnovao u provinciji Muzej Džihada, gde je i održan njegov sastanak sa Laptevom i još nekoliko ruskih veterana bojevih dejstava u Avganistanu, seća se veteran:

- Razgovor sa Katalijem je bio srdačan. Bivši mudžahedini nisu ljuti na nas. Nismo ljuti na njih ni mi, ruski veterani. Niko nije imao nikakve primedbe. Gospodin Katali i mi izjasnili smo se za razvoj saradnje među bivšim mudžahedinima i ruskim veteranima. Između ostalog u sportu.

Saradnja u toj oblasti je već započela. Sada, na primer, završava se serija pripreme fudbalskih mečeva koji ovog meseca treba da se igraju u Kabulu, Mazari-Šarifu i u Padžerskoj klisuri između ruskih veterana bojevih dejstava u Avganistanu i bivših modžahedina.

Igor Laptev žali što ne može zbog zauzetosti da prisustvuje tim takmičenjima kao navijač. Ali planira da doleti u Avganistan i poseti provinciju gerat nešto kasnije, u maju ili junu:

- U toku posete Avaganistanu pošlo mi je za rukom da se provozam ovom pronicijom i da boravim na onim mestima gde su se dešavale borbene operacije. Želim da ako bude moguće ponovim takvo putovanje bez žurbe, da obiđem znamenitosti Gerata, jednog od najstarijih i najlepših gradova Avganistana.

Igor Laptev planira da se ponovo sastane sa gospodinom Katalijem u toku svoje predstojeće posete Geratu. U Muzeju Džihada u Geratu pojavila se nedavno mala izložba koja govori o Republici Baškortostan u sastavu RF. Laptev bi želeo da u geratskom muzeju bude izložba u Jekaterinburgu. Sve materijale za nju spreman je da pruži jekaterinburški Savez veterana Avganistana.

U Jekaterinburgu ima dosta onih koji su nekada učestvovali u bojevim dejstvima u toj zemlji, goviri Igor Laptev:

- Skoro svi oni žele da posete ona mesta u Avganistanu gde su nekada služili. Bilo bi dobro kada bi bivši modžahedini pružili pomoć našim veteranima.

Za mnoge ruske i avganistanske veterane sećanja na te davne godine nisu samo sećanja na borbe, već i na mladost. Na mladost koja je protekla u ratu.

Igur Bestužev,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.