Inspekcija: Radnik koji je stradao bio angažovan bez ugovora

Izvor: RTS, 29.Avg.2018, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija: Radnik koji je stradao bio angažovan bez ugovora

Inspekcijskom nadzorom utvrđeno je da radnik T. N., koji se stradao na gradilištu u Beogradu kada se na njega obrušio zid i zatrpao ga, bio angažovan bez ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i da poslodavac, firma "Anker bau" iz Boljevca, nije podnela prijavu za obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
U toku je inspekcijski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nadzor povodom smrtne povrede radnika T. N. na gradilištu u Beogradu, a inspektori rada preduzeće sve odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti, navedeno je u saopštenju koje je Ministarstvo za rad dostavilo medijima.

Nakon što je konstatovala da je radnik na gradilištu stambeno-poslovnog objekta između ulica Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske smrtno staradao nakon što se na njega obrušio zid i zatrpao ga, inspekcija je na terenu utvrdila da je T. N. bio angažovan bez ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i da poslodavac, firma "Anker bau" iz Boljevca, nije podnela prijavu za obavezno socijalno osiguranje.
Delatnost te firme je čišćenje zgrada i opreme, a nju je izvođač radova "Energogrup" angažovao kao podizvođača.
Nakon rušenja zgrade koja je ranije bila na toj lokaciji, godinu dana nisu izvođeni radovi, a inspekciji rada je 14. avgusta 2018. godine firma "KMR Development doo" dostavila prijavu o početku radova.
To isto je 24. avgusta učinila i "Cantire group doo", a u saopštenju Ministarstva navodi se da je investitor dužan da podnese nadležnoj inspekciji rada prijavu početka građevinskih radova najkasnije 15 dana pre otpočinjanja.
Istovremeno, poslodavac koji izvodi radove dužan je da izvesti nadležnu inspekciju rada o početku svog rada na gradilištu, najkasnije osam dana pre početka njihovog izvođenja. 
Inspektorat rada stupio je u kontakt sa Građevinskom inspekcijom Grada Beograda kako bi dobili informacije o izdavanju građevinske dozvole odnosno informaciju o kontrolama izvođenja radova.
U saopštenju za medije Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apeluje na građane da prijave rad na crno i sve nepravilnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu kako bi svi zaposleni i poslodavac bili maksimalno zaštićeni.
Ministarstvo podseća da je pokrenulo projekat "Reci NE radu na crno" i otvorilo besplatnu telefonsku liniju 0800/300 307 putem koje se mogu prijaviti pored rada na crno i ostale nepravilnosti iz oblasti rada i bezbednosti i zdravlja na radu.
Investitor: Sarađivaćemo u istrazi
Kompanija "KMR Development" saopštila je da će, kao investitor, sarađivati sa nadležnim organima u istrazi o smrti radnika.
"Kao investitori koji posluju u skladu sa svim zakonima i propisima zemlje u kojoj poslujemo, anagažujemo podizvođače na ovom projektu koji zapošljavaju i angažuju radnike", navodi se u saopštenju.
"Ukoliko je došlo do povrede zakona prilikom zapošljavanja, sarađivaćemo sa nadležnim organima kako bi sproveli istragu i utvrdili tačne činjenice", ističe "KMR Development".
Izražavajući žaljenje zbog nesreće na gradilištu, kompanija je uputila najiskrenije saučešće porodici nastradalog radnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.