Harmonikaš iz Deronja donosi nagrade i čeka novi instrument

Izvor: RTS, 26.Sep.2017, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harmonikaš iz Deronja donosi nagrade i čeka novi instrument

U selu Deronje, nadomak Odžaka, kažu, nema porodice bez muzičara. Decenijama se odrasta uz tamburicu. Sada se sve češće čuje i harmonika. Tako je i u kući Jovanovića. Najmlađi član je primer u selu - donosi nagrade, ali mu školovanje zavisi od volje dobrih ljudi (novog instrumenta).
Tri generacije, sviraju isti instrument. Ipak najmlađi, petnaestogodišnji Danilo, najbolji je.

"Prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je bila ljubav na prvi pogled, i onda sam video tatu i meni se to svidelo, i ja sam tako počeo", kaže Danilo Jovanović, učenik muzičke škole "Isodor Bajić" u Novom Sadu. 
Danilo je u porodici jedini školovani muzičar. Posle niže muzičke škole, ovog septembra upisao je i srednju "Isidor Bajić" u Novom Sadu, gde uči da svira klasičnu muziku. 
"On ima taj unutrašnji osećaj za muziku, ima prirodan talenat, muzikalnost, sve je na njegovoj strani, odličnu tehniku. Malo je nestrpljiv, znači, on bi da to odmah, da to bude brzo, da to bude u onom krajnjem finalnom izvođenju", rekla je Milka Obrić, nastavnica harmonike, muzička škola "Isodor Bajić".
Dok uči klasiku, Danilo niže pobede na takmičenjima svirajući narodnu muziku. Već ima 19 pehara. Jedan je za osvojeno treće mesto, ostali podsetnik na pobede.
"Planiram da završim srednju školu, kasnije da odem u inostranstvo da završim akademiju, da budem profesor harmonike u školi, i pored toga da držim časove narodne muzike i da nađem jedan veom dobar orkestar", kaže Danilo. 
Ipak da bi nastavio školovanje, Danilu je potrebna pomoć.
"Sada kada je upisao srednju školu neophodan je i adekvatan instrument. Mi nažalost to sada nemamo. Otac nije u mogućnosti da izdvoji ta sredstva", kaže profesorka Obrić.
Dok ne stigne nova harmonika, vredno vežba na staroj. Kad stigne zasvira i sa prvim učiteljima, ocem i dedom. 
"Ja sad sve tačno skinem, a oni sviraju po svom", rekao je Danilo, dodavši da ih ponekad ispravlja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.