Izvor: B92, 24.Apr.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspres restorani sve posećeniji

Beograd -- Zbog dužeg radnog vremena i promene načina života, sve više zaposlenih Beograđana se hrani u ekspres restoranima.

Umesto da jedu brzu hranu sa kioska, zaposleni Beograđani od skoro pauzu za ručak mogu da koriste u novootvorenim ekspres ili samouslužnim restoranima, u kojima se može brže i jeftinije ručati nego u klasičnim kafanama. Njihova ponuda odgovara potrebama novog životnog stila stanovnika metropole, koji tokom radne nedelje nemaju vremena da kuvaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Institucija porodičnog ručka, prema rečima zaposlenih stanovnika prestonice, održava se uglavnom nedeljom i praznikom, a radnim danima ruča se sve češće u nekom od restorana brze kuhinje gde obrok ne traje duže od pola sata, kažu Beograđani:

"Najčešće nedeljom porodični ručak kao nedeljni ručak."

"Brzi život to je budućnost svih nas."

"Volim da dođem u ekspres restoran, to je pravo otkrovenje. Nekada je bilo četiri-pet restorana, sedamdeset, osamdesetih, pa je bilo zatišje, sada su se ponovo aktivirali. To je vrlo korisno za nas koji vreme provodimo na poslu jer imamo mogućnost brze kuvane hrane koja nije skupa i mislim da je to prava stvar za zaposlene ljude."

Ljubitelje ručka izvan kancelarije privlači miris domaće kuhinje i maminih specijaliteta i činjenica da je ceh pristupačniji nego u klasičnom restoranu, a nije u pitanju obrok s nogu.

"Ovde dolazim češće nego što kupujem na ulici jer je kuvana hrana, ima i povrća, mesa, ima svašta i prihvatljivo je za prosečan džep", kaže jedan posetilac ekspres restorana.

Menadžeri ovih lokala kažu da su njihove usluge sve popularnije jer se ritam života velegrada izmenio, a radno vreme produžilo.

Osim na nedostatak vremena, brze kuhinje su odgovor i na najskuplju hranu u regionu gde se kuvanje kod kuće sve manje isplati.

"Ideja se nametnula sama po sebi kao potreba novog načina života. Radni dan postaje sve duži, ljudi nemaju vremena za spremanje jela, a mnogi žele da se odmore od spremanja i dolaze porodično na ručkove", kaže Dušan Vlaisavljević, menadžer ekspres restorana "Taze toplo".

"Mislim da se život u Beogradu promenio, život mladih poslovnih ljudi. Možda njihovi poslovi zahtevaju da imaju brz obrok, da mogu da poruče da pojedu jer nemaju vremena da kuvaju kući", kaže Aleksandar Marjanović, menadžer ekspres restorana "Kantina".

Kao što je espreso potisnuo tursku kafu, tako grilovano povrće smenjuje jela sa dosta mesa. Brzo se telefonira, brzo se jede, a sociolozi u analizi modenog načina života postavljaju pitanje zašto u stvari štedimo vreme.

U svakom slučaju daleko smo od svetskog trenda uživanja u "sporoj hrani" koja se jede polako, uz razgovor s prijateljima za stolom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.