EU impresionirana odnosom Srbije prema migrantskoj krizi

Izvor: RTS, 23.Feb.2017, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU impresionirana odnosom Srbije prema migrantskoj krizi"

Evropska unija je impresionirana načinom na koji srpske vlasti rešavaju pitanje migrantske krize, kao i ekonomskim reformama, poručio je generalni direktor za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson. Ministar nebojša Stefanović istakao da je EU prepoznala napore Srbije u borni protiv ilegalnih migracija.
Danijelson je nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uručenja 82 vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, rekao da je zadovoljan saradnjom koja je ostvarena u rešavanju migrantske krize i načinom na koji srpske vlasti posmatraju i rešavaju to pitanje.

EU će sa svoje strane, rekao je Danijelson, nastaviti da pomaže Srbiju u rešavanju te krize i na jačanju kontrole granica.
Kako je rekao, ukupna pomoć Srbiji u poslednje dve godine za te svrhe je oko 50 miliona evra, a i uručenje vozila MUP-u je primer na koji način EU pomaže Srbiji.
Danijelson je rekao da je to važno i zbog približavanja Srbije zemljama članicama EU.
U tom smislu, on je pohvalio ekonomske reforme Srbije, ali i izneo podatak da je dve trećine trgovinske razmene Srbije upravo sa tržištem zemalja EU.
"Takav odnos stvara nova radna mesta i prosperitet", ocenio je Danijelson i podvukao da EU i Srbija tesno sarađuju i u reformi obrazovanja, energetskom sektoru, reformi javne uprave, vladavine prava.
On je istakao i da je EU najveći donator Srbije i da je ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je EU uputila Srbiji oko dve milijarde evra.
Stefanović: EU prepoznala napore Srbije
Evropska unija je prepoznala napore i rezultate Srbije u borbi protiv ilegalnih migracija, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći podatak da je tokom migrantske krize uhapšeno 2.300 krijumčara.
"To je borba koja obezbeđuje da građani ne osete štetu, dok se Srbija prema migrantima ponaša odgovorno, humano i na domaćinski način", rekao je Stefanović na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Kristijanom Danijelsonom, a nakon primopredaje 82 vozila MUP-u.
Stefanović je naveo da su vozila namenjena graničnoj policiji, koja je postigla najbolje rezultate u borbi protiv ilegalnih migracija.
On je rekao da je od početka krize uhapšeno 2.300 krijumčara, što je veliki broj, i izrazio očekivanje da će sudski postupci pratiti efikasne akcije policije.
"Ova vozila su upravo konkretna pomoć koja treba da pomogne Srbiji da bude još efikasnija u brobi protiv ilegalnih migranata", rekao je Steafnović.
Ministar je rekao da niko ne može da krši zakone Srbije, da koristi nesreću ljudi koji su napustili svoje domove i time šteti našim građanma, ali i ugledu zemlje.
"Naš zadatak je da obezbedimo postovanje zakona za sve i od svih i na tome ćemo insistirati u narednom periodu", rekao je Stefanović.
On je dodao da je sa Danijelsonom razgovarao o tome šta EU može zajednički sa Srbijom da radi u cilju bolju kontrole granica i snažnijem učešću Srbije u akcijama Fronteksa, kao i da ga je obavestio o napretku u poglavlju 24.
"Zahvalni smo ljudima iz EU, Danijelsonu i svima koji su prethodnih godina podržavali Srbiju da može efikasnije da se bori da postane moderna, uređena, dobro organizovana zemlja i, nadamo se, vrlo brzo članica EU", rekao je Stefanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POHVALA IZ BRISELA: EU zadivljena odnosom Srbije prema migrantskoj krizi

Izvor: Kurir, 23.Feb.2017

...Danijelson je nakon uručenja 82 vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, rekao da je zadovoljan saradnjom koja je ostvarena u rešavanju migrantske krize i načinom na koji srpske vlasti posmatraju i rešavaju...

Nastavak na Kurir...

Danijelson: Srbija i EU partneri na istom zadatku

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Feb.2017

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je danas u Beogradu su Srbija i Evropska unija partneri na istom zadatku i da je saradnja tokom migrantske krize primer dobre saradnje..."Mi u EU smo impresionirani načinom na koji Srbija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"EU impresionirana odnosom Srbije prema migrantskoj krizi"

Izvor: Press, 24.Feb.2017, 10:44

Evropska unija je impresionirana načinom na koji srpske vlasti rešavaju pitanje migrantske krize, kaže generalni direktor za proširenje Evropske komisije. . Foto:B92.net. Kristijan Danijelson je, nakon uručenja 82 vozila...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.