Izvor: RTS, 15.Feb.2021, 08:53

Današnji praznik ima dvostruku simboliku i spaja dve dinastije

Srbija danas slavi Dan državnosti - sećanje na Prvi srpski ustanak i prvi Ustav. Istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da smo prvi narod koji je uspešno podigao revoluciju u Evropi protiv velike sile, i da nije bilo Napoleonove invazije oslobodili bismo se u Prvom ustanku - može se računati da smo stekli državu u Prvom ustanku.
Dan državnosti obeležava se na Sretenje, u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << počeo Prvi srpski ustanak.

Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije - Sretenjski ustav.
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istoričar Predrag Marković rekao je da je događaj značajan za celu Evropu, jer smo prvi narod koji je uspešno podigao revoluciju u Evropi protiv velike sile, da nije bilo Napoleonove invazije oslobodili bismo se u Prvom ustanku - može se računati da smo stekli državu u Prvom ustanku.
"Nikada to malom narodu nije uspelo za rukom", rekao je Marković. Govoreći o Ustavu, kaže da je to prvi moderni ustav u istoriji Evrope istočno od Belgije i Francuske.
"U jednoj generaciji naši preci se kriju u jaruzi kod Orašca u strahu da ih Turci ne poseku, u sledećoj genraciji njihivi sinovi usvajaju najmoderniji i jedan od najboljih ustava na svetu, taj napredak je neverovatan", kaže Marković.
Prema njegvim rečima, Sretenje je lep praznik sa dvostukom simbolikom, spaja dve dinastije Karađorđeviće i Obrenoviće.

Marković primat ne može da se izdovji kada je reč o ova dva događaja jer su u pitanju dva vida brobe za slobodu, u jednom smo se izborili junaštvom, a u drugom slučaju demokratskom prirodom naše elite u to vreme.
Dvadeset godina je od kada je Skupština usvojila da se Sretenje obeležava kao Dan državnosti Srbije.
Starije generacije još pamte jugoslovenske simbole Govoreći o tome koliko znamo o tome, kaže da smo naučili himnu, u počletku su sportisti  vežbli strofe, oko boje na zastavi je muka, ljudi se kolebaju, ali mi smo stara i mlada država, jer starije generacije još pamte jugoslovenske simbole.
"I tu imamo mnogo više sreće, zamislite Makedonci kako se muče, te su menjali zastavu, himnu, sada ih Bugari teraju da priznaju da je njihov nacionalni praznik 2. avgust bugarski. Sretenje je samo naše i najbolje", rekao je Marković.
Smatra da đaci znaju, spremni su, kaže Marković dodajući da su osnovne i srednje škole izuzetno solidne, što se, kako ističe, ne može reći za visokoškolski sistem.
"U školama se uče te stvari, đaci nove generacije znaju osnovne vrednosti stare-mlade države", istakao je Marković.
Petanestog februara 1835. usvojen prvi moderan Ustav Srbije. Bio je liberalan za to vreme, to je prepisan Ustav Francuske i Belgije koji su revolucionarni ustavi.
"Austrija, Rusija bile su očajne sa tkvim kako su zvali francuskim zasadom u srpskoj šumi", kaže on.
Sada se primenjuju građanska prava, sloboda ličnosti, sloboda izražavanja, ukazuje Marković i naglašava da je bitno da smo mi među nekoliko zemalja u svetu koje su to prve uvele u svoj ustav, a pisao ga je Dimitrije Davidović.
"Imali smo sreću da je preko Save i Dunava bila velika masa obrazovanih i kulturnih Srba i sve prve velike stvari su doneli Srbi prečani", zaključio je istoričar Marković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vranje slavi Dan državnosti: U miru i slobodi SVE JE MOGUĆE

Izvor: OkRadio.rs, 15.Feb.2021

Dan državnosti Republike Srbije i 217. godišnjica od Prvog srpskog ustanka, svečano su obeleženi ispred bareljefa Voždu Karađorđu u centru Vranja. Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine grada Dejan Tričković je rekao da je današnji dan simbol značajnih događaja koji su velikim...

Nastavak na OkRadio.rs...

Brnabić: 1835. godine prvi moderan Ustav Srbije u doba kada su velike sile baštinile robovlasništvo

Izvor: Beta Video, 15.Feb.2021

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić je u Marićevića jaruzi kod Orašca, gde je vožd Karadjordje Petrović 1804. godine podigao Prvi srpski ustanak, ocenila da je taj dogadjaj jedinstven u evropskoj istoriji jer je pokazao da ``mali ali istrajan narod, oslonjen na sopstvene snage, može da se oslobodi...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.