Izvor: Blic, 07.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češće prati ruke

Niški epidemiolozi apeluju da se mere protiv žutice u javnim institucijama i dalje sprovode kako se epidemija ponovo ne bi pojavila u gradu, jer se očekuju nesnosne vrućine koje su dobar preduslov za ovu zarazu. Od žutice je u protekla četiri meseca obolelo preko 1.300 pacijenata.

Žarko Ranković, direktor Infektivne klinike u Nišu, ističe da trenutno u posteljama ima dva pacijenta, ali da svi u školama, ugostiteljskim objektima i sličnim ustanovama gde ima veće frekvencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građana ne smeju da se opuste u održavanju higijene.

- Može se reći da epidemije više nema, ali moram da poručim svima da se ruke moraju prati češće nego što su mnogi navikli. Nastavnici, profesori i drugi obrazovni kadar moraju da se malo više angažuju u tome da pojasne deci da su posledice konzumiranja hrane prljavim rukama jako štetne po zdravlje. Za sada nema potrebe da se „asepsolom" ili nekim sličnim dezinfekcionim sredstvom peru ruke i radne površine u školama. Isto važi i za ugostiteljske objekte. Higijenska sredstva kod onih u kioscima s brzom hranom koji nemaju vodu već se njome služe u obližnjim objektima, moraju biti češće upotrebljavana i nema naplaćivanja robe neopranim rukama kojima se u isto vreme izdaje hrana - ističe Ranković.

On dodaje da se pribojava crevnih zaraza, koje nisu tako opasne kao žutica, ali štete zdravlju.

- Građane bi trebalo upozoriti da pravljenje svake mini deponije u Nišu može biti potencijalna opasnost da se stvore zaraze - podvlači Ranković.

Radica Nikolić, načelnik Sanitarne inspekcije, kaže da je nedavno obavljena kontrola u svim većim kuhinjama i veletrgovinama u gradu.

- Nismo nailazili na veće propuste, ali zato smo u magacinskim prostorima nalazili gajbe sa robom na podu, prašinu na artiklima i slično. Od neopranog voća čovek može da dobije i crevnu bolest, ali i žuticu ukoliko je prodavac prethodno neopranim rukama prodao robu. Zato se svi moraju pridržavati higijenskih mera - napominje Nikolić.

U porodici Stanković u Bulevaru Nemanjića od žutice su oboleli otac i sin.

- Nismo znali šta nas je snašlo. Mislim da smo se zarazili na jednoj večeri u kafani na periferiji grada, gde su i čaše bile prljave i konobari neuredni. Prijavili smo to inspekciji - kaže otac i dodaje da sada „peru ruke i kad treba i kad ne treba, jer ne mogu da tvrde sa sigurnošću odakle je žutica stigla u njihov dom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.