Izvor: TangoSix.rs, 11.Jul.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska vlada dala zeleno svetlo za nabavku 8 borbenih aviona F-16 Block 70 vrednih 1,2 milijarde dolara

Bugarski savet ministara, glavni organ izvršne vlasti u Republici Bugarskoj, odobrio je na svojoj jučerašnjoj sednici četiri sporazuma koji pokrivaju nabavku 8 borbenih aviona Lockheed Martin F-16V Block 70 Fighting Falcon po ukupnnoj ceni od 1,256 milijardi dolara.
Vrednost sporazuma za nabavku 6 jednoseda i dva dvoseda trebalo bi smanjiti za 60 miliona dolara koje bi pokrio američki Kongres, saopšteno je juče iz informativnog centra bugarskog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << odbrane. Isti izvor takođe navodi da je nacrte sporazuma bugarska strana dobila 17. juna posle čega su 27. i 28. juna usledili američko-bugarski pregovori što je dovelo do toga da sporazumi koje su potpisale SAD, budu predati Sofiji 8. jula.
Informacioni centar Ministarstva odbrane kao i razni bugarski mediji izvestili su da četiri sporazuma koje je odobrila vlada u Sofiji obuhvataju isporuku aviona i pripadajuće opreme, obuku ljudstva, različito naoružanje, rakete vazduh-vazduh i vojne taktičke data linkove Link 16. Bez iznošenja posebnih detalja o aranžmanu, sigurno je da je obelodanjena cena paketa 25 procenata niža od one koju je nedavno bugarskoj vladi odobrio američki Stejt Department u mogućoj prodaji po liniji Foreign Military Sales (FMS).
3. juna Agencija za saradnju iz oblasti bezbednosti i odbrane DSCA (Defense Security Cooperation Agency) američkog Ministarstva odbrane obavestila je Kongres SAD da je vlada Bugarske zatražila da kupi vojnu opremu procenjene vrednosti od 1,673 milijarde dolara u okviru paketa koji uključuje 8 aviona F-16C/D Block 70/72, 10 motora F110 General Electric (uključujući dva rezervna), 10 sistema za razmenu podataka Link-16 MIDS-JTRS (uključujući dva rezervna), 9 generatora Improved Program Display Generators (iPDG) (uključujući jedan rezervni), 9 AESA radara AN/APG-83 (uključujući jedan rezervni), 4 nišansko-navigacijska kontejnera AN/AAQ-33 Sniper ATP, 9 računara misije Modular Mission Computers (MMC) 7000AH (uključujući jedan rezervni), 9 sistema za navigaciju LN-260 Embedded GPS/INS (EGI), 9 topova M61 Vulcan 20 mm, 16 raketa vazduh-vazduh AIM-120C-7 AMRAAM, jedna rezervna sekcija za vođenje rakete AIM-120C-7, 24 rakete vazduh-vazduh AIM-9X Sidewinder, 8 trenažnih raketa Captive Air Training Missiles (CATM) AIM-9X, 4 rezervne taktičke sekcije za vođenje raketa AIM-9X, 4 rezervne sekcije za vođenje raketa trenažnih CATM AIM-9X, 48 višenamenskih lansera LAU-129, 15 kompleta čijim montiranjem se dobijaju laserski i GPS vođene bombe GBU-49 Enhanced Paveway II zajedno sa 13 setova MAU-210 ECCG, 15 kompleta čijim montiranjem se dobijaju inercijalno i GPS vođene bombe GBU-54 Laser JDAM, 28 malogabaritnih planirajućih inercijalno i GPS vođenih GBU-39 (SDB-1), 24 upaljača FMU-152, 24 avio-bombe Mk82, 6 školskih inertnih bombi Mk82.
U objavljenom paketu DSCA takođe je bilo uključeno i 9 sistema za samozaštitu AN/ALQ-211 (uključujući jedan rezervni), 9 bacača mamaca AN/ALE-47 sa 4140 patrona (uključujući jedan rezervni), po 8250 trenažne i borbene granate PGU-27A i B kalibra 20 mm, 36 uređaja za poziv upomoć MK-124, 9 sistema za raspoznavanje ‘’svoj-tuđ’’ APX-126 AIFF, 18 radio UHF/VHF SATURN uređaja AN/ARC-238, 16 trenažnih raketa CATM AIM-120C AMRAAM, sistem za planiranje misija Joint Mission Planning System (JMPS) sa softverom, obukom i podrškom, 20 kompleta sistema za prikaz podataka na kacigi pilota JHMCS II, 10 uređaja za letenje noću (NVG), dva sistema ROVER 6i za prenos slike i podataka iz nišansko-navigacijskih kontejnera koje mogu da nose avioni, plus jedna zemaljska stanica; simulator letenja, simulator za održavanje vazduhoplova, ispitna stanica avionike I-nivoa, podrška ECISAP (Electronic Combat International Security Assistance Program), CAD/PAD podrška (Cartridge Actuated and Propellant Actuated Devices), podrška CMBRE (Common Munitions Bit-test Reprogramming Equipment) sa Computer Test Set Adapter Group; oprema za komunikaciju, isporuku softvera i njegova logistička podrška; podrška za postrojenja i objekte, rezervni delovi, obuka ljudstva i oprema za obuku, publikacije i tehnička dokumentacija, kontejneri, podrška za municiju i ispitna oprema, integracija vazduhoplova i municije i podrška u ispitivanju, studije i istraživanja; tehničke, inženjerske i logističke usluge vlade SAD i kompanije koja je dobila ugovor, kao i ostali elementi vezani za podršku logistike i celokupnog programa.
Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov uveravao je u nekoliko navrata da značajno smanjenje cene aranžmana za F-16 neće uticati na borbene sposobnosti ovih borbenih aviona. Međutim, gotovo da je odobreno da Bugarska odustane od većine vojne opreme koja se nalazi na listi DSCA a to će se nabaviti u smanjenim količinama ili kroz odvojene, naknadne aranžmane.
Da bi ga ministar Karakačanov potpisao, ova 4 sporazuma moraju da prođu kroz još dve “prepreke“ – biće stavljeni na glasanje u komitetu za odbranu Narodne skupštine, nakon čega će takođe morati da idu na plenarnu sednicu gde bi konačno odobrenje trebalo da daju članovi parlamenta.
Američko-bugarski ugovor o F-16 trebalo bi da se pretvori u stvarnost narednih nedelja, jer vlada u Sofiji žuri da preuzme borbene avione što je pre moguće, sa ciljem da ih imaju u Bugarskoj do 2023. godine. Osim aviona, ugovor bi trebao da omogući Bugarskoj uspostavljanje lokalnih kapaciteta za logističku podršku i ovladavanjem znanjem i iskustvom (know-how) za razvoj sofisticiranih vazduhoplovnih sistema.
– Kao deo sporazuma, biće uspostavljanje sposobnosti za remont 25 komponenata hidrauličnog sistema za sletanje, uz uspostavljanje i osnovnih mogućnosti održavanja elektrike. Takođe, iz SAD će biti pomoći za razvoj bespilotnih letelica i dronova – otkrio je ministar ekomonije Emil Karanikolov.
Kupovina novih borbenih aviona je najveća bugarska vojna nabavka od pada komunističke vladavine pre tri decenije. Ona je deo šireg vojnog programa modernizacije i ima za cilj zamenu ostarelih sovjetskih dvomotornih MiG-29 Fulcrum koji su najnapredniji borbeni avioni trenutno dostupni Sofiji.
Ukupno je između 1989. i 1990. Narodnoj Republici Bugarskoj isporučeno 22 MiG-a 29 (18 jednoseda MiG-29A 9.12A i 4 dvoseda borbeno sposobna trenažna MiG-29UB 9.51).
Flotu bugarskih MiG-ova 29 danas čine 12 MiG-29A i tri trenažna MiG-29UB, svi bazirani na aerodromu Graf Ignjatijevo koji se nalazi severno od grada Plovdiva u centralnoj Bugarskoj, oko 125 km jugoistočno od glavnog grada Sofije. Tip aviona koji je veoma zavisan od ruske logistike, uglavnom se koristi za kontrolu vazdušnog prostora i trebao bi da ostane u službi do 2030. ukoliko ranije ne bude bio povučen iz upotrebe kao deo procesa modernizacije RV Bugarske novim tipom borbenog aviona.
The post Bugarska vlada dala zeleno svetlo za nabavku 8 borbenih aviona F-16 Block 70 vrednih 1,2 milijarde dolara appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Bugarska kupuje osam američkih lovaca F-16

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2019

SOFIJA - Bugarska vlada usvojila je odluku o kupovini osam novih američkih vojnih aviona F-16 kompanije "Lokid Martin" po cijeni od 1,25 milijarde dolara, izjavio je zamjenik ministra odbrane te zemlje Atanas Zaprianov.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.