Brnabić: Kazne za opštine koje nisu digitalizovale matične knjige

Izvor: Blic, 12.Jan.2017, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Kazne za opštine koje nisu digitalizovale matične knjige

Od 145 lokalnih samouprava, samo su 63 prebacile matične knjige u elektronski oblik, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić navodeći da će opštine koje su obavile manje od 50 odsto posla biti kažnjene.

- Imamo osam lokalnih samouprava koje su ispod 50 odsto, tu smo dali nalog da krene vanredni inspekcijski nadzor i da krene kažnjavanje, tako da očekujemo da će posle svih molbi, upozorenja i ponovo molbi uroditi plodom - rekla je Brnabić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinarima.

Ona je dodala da je razočarana i frustrirana stavom nekih lokalnih samouprava prema poslu koji je važan za građane, a koji nije mogao da se završi sedam godina.

- Garantujem da ćemo to završiti u naredna tri meseca. Bez toga ne možemo da pustimo u punu implementaciju Zakon o opštem upravnom postupku - rekla je ministarka nakon sastanka sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Gudrun Mosler Tornstrom i dodala da očekuje da će još 20- ak opstina i gradova do kraja januara završiti taj posao.

Na pitanje šta su opštine navele kao opravdanje, rekla je da lokalne samouprave u prve tri, četiri godine nisu ozbiljno shvatale taj posao, a zatim je došlo do pomeranja rokova.

- Mi smo sada presekli. Nema opravdanja zbog čega se to nije završiilo sedam godina i ne možemo više da odlažemo uvođenje elektronskih servisa - istakla je.

Dodaje, međutim, da su lokalne samouprave ukazivale na probleme poput nedostatka softvera, licence, kapaciteta matičara...

- Imali smo, nažalost, primera gde su nam rekli da se matičar boji kompjutera - objasnila je Brnabić i rekla da su to nedopustive stvari, te da to više ne sme da se dešava i da će kazne za to biti drakonske.

Među opštinama i gradovima koji su obavili manje od pola posla je i Jagodina, a Branabiće je podsetila da puna primena Zakona o opštem upravnom postupku počinje 1. juna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Od 1. juna bez overe zdravstvenih knjižica"

Izvor: BKTV News, 12.Jan.2017

Očekujem da će do 1. juna biti ukinuta overa zdravstvenih knjižica, izjavila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ...Kako je rekla, državna uprava već ima podatke kao dokaz da li je građanin osiguran ili ne i da li je poslodavac platio zdravstveno osiguranje...“Sa uvođenjem...

Nastavak na BKTV News...

Brnabić najavljuje kazne za opštine zbog matičnih knjiga

Izvor: N1 televizija, 12.Jan.2017

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Branbić najavila je da će biti kažnjene opštine koje nisu u predviđenom roku prebacile matične knjige u elektronski oblik i naglasila da su od 145 lokalne samouprave samo 63 završile taj posao...Ona je novinarima rekla da je rok bio kraj prošle...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.