Zla politička energija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018, 06:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zla politička energija

Na humanitarnoj večeri Republikanske partije u Ohaju, američki predsednik Donald Tramp je nedavno opisao tamošnje demokrate kao "levičarske mrzitelje i radikale", koji pokušavaju da unište američke institucije. Oni su po njemu krivi za američki ekonomski sunovrat a danas protive oporavku.

Demokrate i nepartijski liberalni krugovi (ne nužno i bliski Demokratama) preko svojih medija i na druge načine optužuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Trampa i njegove pristalice da su "destruktivci i zatočenici mračne prošlosti" koji od Amerike i sveta nameravaju da naprave veliki "Divlji zapad".

Aktuelni američki predsednik svojim pristalicama i protivnicima poručuje: "Pobedili smo na izborima. Pobedićemo ponovo 2020." Za poslednje komentariše: "Oni su užasni ljudi". Demokrate mu ništa manje agresivno uzvraćaju: "Tramp je sramota kakvu Amerika do sada nije imala. Takvih ljudi svugde ima ali prvi put se neko toliko kontroverzan nalazi u Beloj kući".

Šta je tačno od svih tih optužbi i kontraoptužbi i nije sada za nas toliko bitno. Stvari nisu crno bele. Svaka strana govori deo istine i mnogo neistine. Ali problem je za američko društvo što je tamo zavladala atmosfera verbalnog građanskog rat. Toliko mržnje na javnoj sceni nije bilo, verovatno, od sredine devetnaestog veka, perioda koji je rezultirao pravim građanskim ratom.

Prošla su ta vremena i on danas Americi ipak ne preti, ali joj preti kontaminacija javnog života koja će dugo trajati. Kao da su Amerikanci ušli u politiku oluju nalik našoj iz devedesetih. Kod nas uvek ima mnogo sukoba među političarima, ali ipak današnje stanje se bitno razlikuje od onog pre dvadesetak godina. A baš ono sada karakteriše Ameriku i sputava njenu energiju.

Velika i moćna je to zemlja i pre ili kasnije ona će prevazići sadašnju nezdravu klimu, ali ona nas treba da podseti kolko duboko u živo blato može da upadne jedno društvo kada popuste kočnice. To mi sebi više ne smemo da dopustimo. Srbija nema ni senku američke veličine i moći (govorim o materijalnoj strani života a ne duhovnosti), a imamo mnogo toga zajedničkog u domenu političke (ne)kulture.

Zato moramo mnogo posvećenije da se borimo kako bi se ona pozitivno menjala. Spoljne okolnosti u kojima živimo često ne možemo da menjamo. Mi smo mali i otuda neretko objekat međunarodne politike. Ali možemo da menjamo svoje kapacitete da se nosimo sa izazovima. Zla krv koje kod nas ima preterano mnogo, njima ne doprinosi. To moramo konačno da aktivno shvatimo (u domenu delanja a ne teorijske spoznaje koja nam ne nedostaje).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.