VELIKA POBEDA DONALDA TRAMPA: Pretekao Niki Hejli pred današnji super utorak

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 23:21

VELIKA POBEDA DONALDA TRAMPA: Pretekao Niki Hejli pred današnji "super utorak"

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ostvario je pobedu na kokusu u Severnoj Dakoti.

Pobedio je pred današnji "super utorak", kada će na primarnim izborima glasati 16 američkih saveznih država i jedna američka teritorija.

Tramp je osvojio 84,6 odsto glasova, čime je pretekao republikansku konkurentkinju Niki Hejli, koja je prethodno na primarnim izborima u Distriktu Kolumbija zabeležila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svoju prvu pobedu.

Kako navodi AP, prema pravilima Severne Dakote, kandidati imaju pravo na delegate ako osvoje najmanje 20 odsto glasova.

Međutim, kandidat koji osvoji najmanje 60 odsto glasova dobija svih 29 delegata koje Severna Dakota dodeljuje, tako da je Tramp osvojio 29 delegata, dok je Hejli ostala bez delegata u ovoj državi.

Severna Dakota je jedina američka savezna država bez registracije birača, a na kokusima su praćeni zvanični državni protokoli za identifikaciju birača, kao što je provera vozačke dozvole.

Tokom izborne kampanje 2016. godine delegat iz Severne Dakote pomogao je Trampu da obezbedi potreban broj delegata za republikansku predsedničku nominaciju, navodi AP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.