Uspon Melanije Tramp

Izvor: Deutsche Welle, 20.Apr.2016, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspon Melanije Tramp

Donald Tramp želi da postane sledeći američki predsednik. Ako mu to bude pošlo za rukom, prva dama SAD postaće Slovenka Melanija Tramp. Šta o tomu misle u njenom rodnom gradu Sevnici?

Neverovatan uspon devojke iz Sevnice, slovenačkog gradića nedaleko do Krškog, izazvao je buru u tom kraju. Televizijske ekipe snimaju betonsku zgradu iz 1960-ih godina u kojoj su odrasle Melanija Knavs i njena starija sestra >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Ines. U dvorcu Grad Sevnica gradonačelnik Srećko Ocvir ne krije zadovoljstvo: „Mi smo malo po strani od glavnih saobraćajnica, ali sada dolazi više ljudi. Melanija je uzor mladim devojkama. Ona pokazuje šta može da se postigne.“

I roditelji Melanije Tramp žive u SAD, kaže gradonačelnik, ali redovno dolaze na godišnji odmor u Sevnice i još uvek su dobro povezani s ovdašnjim ljudima. Dole u centru grada, blizu reke Save, svako zna Melaniju Tramp. „Naravno da smo ponosni, mislim da je ona dobra za Sevnicu i Sloveniju“, kaže službenica Mojca Jevsevar. A vozač kamiona Boris Stamulak naglašava: „To bi za našu zemlju bio veliki plus kad bi ona postala First Lady. Time bi Slovenija postala uočljivija na karti sveta.“

Gradonačelnik Sevnice: Srećko Ovcirk

Otac bio komunista?

Sloveniju je obuzela groznica zbog Melanije. O njoj se pojavljuju i knjige. Bivši poslanik u parlamentu Igor Omerza i novinar Bojan Pozar napisali su biografiju Melanije Tramp. Prema njihovim istraživanjima, nagađanja da je njen otac Viktor bio član Komunističke partije su tačna. To je osetljiva tema za američke republikance, ali sigurno nije mana za ćerku. „Viktor Knavs je bio aktivan komunist, ušao je u Partiju jer je tako mogao napredovati“, kaže Omerza i dodaje: „Melanija i njena sestra odrasle su u dobrim uslovima. Roditelji su se veoma brinuli za svoje ćerke.“

Sećanja navodnog prijatelja iz mladosti

Biograf Igor Omerza

Slovenija ima oko dva miliona stanovnika. Zato se sad u javnosti pojavljuju svi koji tvrde da su bolje poznavali Melaniju Knavs. Recimo 47-godišnji marketinški stručnjak Peter Butoln. On kaže da joj je bio prvi dečko. Upoznali su se navodno u Ljubljani i, između ostalog, vozali se na vespi. On uskoro namerava da tu vespu proda na aukciji. „Bila je mirna, normalna devojka, nije bila umišljena“, kaže Butoln. Pokazuje razglednicu na kojoj je potpisana 16-godišnja Melanija, a koju mu je navodno poslala dok je na Jadranu bila na raspustu sa roditeljima. Kad danas pogleda njene slike na internetu, elegantni, plavi Slovenac sa divljenjem uzdiše. Izgubili su kontakt kad je on otišao u vojsku, kaže Butoln. On je danas oženjen i ima decu.

Otkrio ju Stane Jerko: „Video sam njen potencijal“

„Imala je divne dugačke noge i lepu plavu kosu“, s oduševljenjem priča 79-godišnji Stane Jerko, pionir modne fotografije u bivšoj Jugoslaviji. On je otkrio tada 17-godišnju Melaniju kada je u Ljubljani birao nove modele. Nakon prvih studijskih snimaka 1987, ona se skoncentrisala na školu i više nije imala vremena, kaže Jerko. Ali, njegove fotografije omogućile su joj kontakt sa modnim agencijama. Mlada Slovenka je tako počela da radi u Milanu i Parizu.

Fotograf Stane Jerko smatra da bi Melanija Tramp kao prva dama SAD bila u rangu Džeki Kenedi ili Mišel Obame

Sigurno da vrhunski model nije zato što je bila povučena i retko odlazila na zabave, smatra Stane Jerko. „Ona je vodila računa o svom zdravlju, svom telu. Kad je 1990-ih godina otišla u Ameriku zadržala je radnu disciplinu. Preko jedne manekenke s kojom se družila pozvana je na jednu modnu reviju, na kojoj je upoznala Donalda Trampa. „Mislim da bi ona kao First Lady postala modna ikona“, kaže Jerko. „Kao Džeki Kenedi ili Mišel Obama. Svi dizajneri bi se otimali za nju. Ponosan sam što sam je otkrio.“

Sopstvena kolekcija nakita i kozmetike

Melanija Tramp danas uz muža uživa u komforu i luksuzu. Žive u Njunorku u luksuznom stanu na najvišem spratu Tramp-tauerA, zajedno sa njihovim sinom Baronom. Iako Melanija, koja će uskoro da napuni 46 godina, kaže da voli što je „majka sa punim radnim vremenom“, ona ipak ima vremena i za sopstvene kolekcije nakita i kozmetike.

Rodno mesto Melanije Tramp: Sevnica u Sloveniji

U Sloveniju dolazi retko, ali Slovenci ponekad odu do SAD. „Kad sam 2006. predstavljala svoju zemlju na izboru za Mis univerzum upoznala sam Melaniju i Donalda u Los Anđelesu“, seća se Nataša Pinoza. „Vidi, tu je neko iz tvoje zemlje, iz Sevnice“, rekao je navodno Donald Tramp, a Melanija joj se odmah obratila na slovenačkom. To je za Natašu Pinozu lepa uspomena.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.