Uragan Irma i dalje slabi, ali su upozorenja na snazi

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Sep.2017, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan Irma i dalje slabi, ali su upozorenja na snazi

Uragan Irma koji je stigao do zapada Floride je prešao u kategoriju jedan, ali i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju, saopštili su američki zvaničnici.

Centar uragana jutros je bio udaljen oko 40 kilometara severoistočno od grada Tampe, sa vetrom maksimalne brzine od 140 kilometara na čas.

Upozorenje na novo nevreme i dalje je na snazi u Floridi, gde je do danas evakuisano više miliona ljudi. Američki predsednik Donald Tramp proglasio je stanje prirodne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << katastrofe u toj saveznoj državi.

Pre nego što se obrušio na Sunčanu državu, u uraganu Irma na Karibima je stradalo 25 osoba - deset u francuskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej, šest na britanskim teritorijama, četiri na američkim Devičanskim ostrvima, dve osobe u Portoriku i dve u holandskom delu Svetog Martina, kao i jedna na ostrvu Barbuda. Uragan je na severu Kube nosio krovove kuća, rušio zgrade i poplavio stotine kilometara priobalja.

Meteorolozi danas ocenjuju da Floridu ipak nije zadesio najgori scenario.

"Da je centar uragana bio samo 20 ili 30 milja istočnije, situacija bi bila mnogo gora", smatra Rajan Maui iz privatne meteorološke stanice "WeatherBell Analytics".

On je rekao da bi Florida moga da "zahvali" Kubi, gde se obrušio uragan pete kategorije.

I do Floride bi stigao uragan Irma kategorije pet da nije bilo Kube, navodi meteorolog.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.