SUĐENJE DECENIJE: Tramp se izjasnio da nije kriv, braniće se sa slobode (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2023, 19:45

SUĐENJE DECENIJE: Tramp se izjasnio da nije kriv, braniće se sa slobode (VIDEO)

Bivši američki predsednik Donald Tramp biće zvanično optužen na sudskom ročištu danas oko 22 sata.

Uoči procesa bivši republikanski predsednik prozvao je slučaj dokazom "korupcije, skandala i neuspeha" predsedništva Džo Bajdena. Radi saslušanja je u Vašingtonu pojačano obezbeđenje, piše BBC.

On se pojavio danas u sudu u Vašingtonu gde mu je pročitana optužnica o navodnom uticaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i umešanosti da se ponište rezultati predsedničkih izbora održanih 2020. godine a na kojima je Tramp izgubio od Džozefa Bajdena.

Tužioci nisu zatražili da Tramp bude zadržan u pritvoru pre zvaničnog početka suđenja, pa će se braniti sa slobode. Bivšem američkom predsedniku je rečeno da ne sme da komunicira o činjenicama iz slučaja i da mora da se prijavi u sudu u okrugu Kolumbija.

Sudija je upozorila na "posledice" zbog eventualnog kršenja ovih pretpretresnih uslova.

Naime, ako ne bude poštovao ova pravila Tramp bi mogao da bude uhapšen i zadržan u pritvor.

Saslušanje je kasnilo, jer je sudija Moksila Upadjala kasnila.

Tramp se potom zakleo, što je uobičajena praksa na suđenjima. Najpre je ustao prilikom izgovaranja zakletve, ali mu je sudija rekla da može to da učini i sedeći, što je potom i uradio. Pročitana su mu prava i obaveze, na šta je bivši američki predsednik rekao da ih razume.

NBC News izveštava da je Trump stajao i čekao da njegov branilac Džon Lauro sedne, a potom je seo s njegove desne strane.

Bivši predsednik nosi tamno plavo odelo i crvenu kravatu. Ruke su mu prekrštene na stolu, a gleda dole u parče papira.

Njegovi advokati mu šapuću na uvo. Tužioci sede za stolom preko puta, prenosi BBC.

ABC NEWS SPECIAL REPORT: Former Pres. Trump in D.C. federal court for arraignment on 2020 election indictment. https://t.co/m8bbleI2JG

https://t.co/qL3IT0bjjs

— ABC News (@ABC) August 3, 2023

Sudnica je prepuna, a prve redove sudnice zauzimaju osoblje i advokati.

Njegov sin Donald Tramp mlađi, takođe je prisutan u prostoriji.

Specijalni tužilac Ministarstva pravde Džek Smit upravo je ušao u sudnicu jer će saslušanje da počne svakog trenutka.

U prostoriji je nekoliko novinara, uključujući one koji dežuraju i one koji su nasumično odabrani na lutriji ranije tokom dana.

Američki maršali stoje u pripravnosti po prostoriji, u jasno prepoznatljivi po uniformama.

Takođe su blokirali pristup hodniku ispred sudnice i očistili veliki atrijum u zgradi suda uoči Trampovog pojavljivanja.

Podsećamo, protiv Trampa se već vode dva procesa, ali on se i dalje priprema za predsedničke izbore koji će se održati iduće godine. Optužnica u četvrtak smatra se najozbiljnijom.

- Treba mi još jedna optužnica da osiguram pobedu na izborima - napisao je Donald Tramp na svojoj društvenoj mreži "Social Truth" neposredno pre nego što je napustio svoj dom u Nju Džersiju i krenuo prema Vašingtonu.

BREAKING: President Donald J. Trump steps out of the Trump Force One for his arraignment in Washington D.C. pic.twitter.com/raE0OkKsZM

— RSBN 🇺🇸 (@RSBNetwork) August 3, 2023

Tramp je podelio i trenutak kada je krenuo ka sudu.

- Sada idem u Vašington, gde će me uhapsiti zato što sam se suočio s korumpiranim, nameštenim i ukradenim izborima. To je velika čast jer ću biti uhapšen zbog vas. Učinimo Ameriku velikom ponovno! - napisao je Trump na Truth Socialu, društvenoj mreži koju je osnovao nakon što je napustio Belu kuću.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.