Trump vraća dio ograničenja na putovanja i trgovinu s Kubom

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jun.2017, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trump vraća dio ograničenja na putovanja i trgovinu s Kubom

WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump u petak će najaviti ponovno uvođenje dijela ograničenja na putovanje i trgovinu s Kubom nakon što je njegov prethodnik Barack Obama zatoplio odnose s tim komunističkim otokom.

Trump će u govoru u Miamiju najaviti ograničenja putovanja pojedincima na taj otok i naredbu američkom ministarstvu financija i drugim agencijama da uvedu regulacije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << će zabraniti izravne uplate kubanskim vojnim i obavještajnim službama, otkrivaju dužnosnici američke administracije.

Cilj tog poteza je napad na represivne elemente kubanskog režima zbog njegovog odnosa prema ljudskim pravima, a ne na kubanski narod, ističu ti dužnosnici koji su novinare upoznali s budućim događajima pod uvjetom da ostanu anonimni.

Američke vlasti planiraju primjenjivati postojeću zabranu turističkih putovanja na taj otok ukidanjem pojedinačnih putovanja koja su bila dopuštena pod Obamom.

I dalje će biti dopuštene druge kategorije putovanja poput posjeta kubanskih Amerikanaca obitelji i obrazovnih razmjena.

Cilj je da se ne učini šteta američkim poduzećima koja su pod Obaminim zatopljenjem odnosa s Havanom već stigla na kubansko tržište, pa će aviokompanije, kruzeri i ostale tvrtke biti izuzeti iz zabrane.

"Želimo da ovaj odnos bude takav da ohrabrujemo kubanski narod kroz ekonomsku interakciju. Taj proces je započet i ne može se vratiti duha u bocu", ističe jedan dužnosnik.

Trump neće najaviti promjene drugih Obamih poteza prema Kubi.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Trump otkazao sporazum Obame o otopljavanju odnosa sa Kubom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jun.2017

Američki predsjednik Donald Trump u petak je u Majamiju objavio da otkazuje istorijski sporazum o otopljavanu odnosa sa Kubom nakon više od 50 godina, koji je bivši američki predsjednik, Barack Obama postigao krajem 2015. "Sa stupanjem na snagu odmah, ja otkazujem u potpunosti jednostrani sporazum...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.