Trump i Xi razgovarali: Popušta li trgovinski rat?

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Nov.2018, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trump i Xi razgovarali: Popušta li trgovinski rat?

WASHINGTON - Razgovori s Kinom "lijepo napreduju", rekao je američki predsjednik Donald Trump izvijestivši da je telefonski razgovarao s kineskim kolegom Xijem Jinpingom, a ovaj je izrazio nadu da će dvije zemlje ostvariti stabilan i zdrav odnos.Trump je najavio da će se s kineskim kolegom sastati na skorašnjem summitu G20 u Argentini krajem studenoga.

Dvije su se zemlje uplele u međusobni trgovinski >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rat koji postaje sve žešći kako jedna drugoj nameću carine na uvoz.

"Imao sam vrlo dug i dobar razgovor s predsjednikom Xijem Jinpingom", napisao je Trump danas na Twitteru i nastavio "Ti razgovori lijepo napreduju i sastanci su dogovoreni na summitu G-20 u Argentini. Također smo razgovarali o Sjevernoj Koreji", napisao je Trump.

Potvrda je stigla i iz Pekinga gdje je kineski predsjednik izrazio nadu da će dvije zemlje ostvariti stabilan i zdrav odnos, prenijeli su državni kineski mediji.

S predsjednikom Trumpom nadamo se proširiti bilateralnu trgovinsku suradnju, rekao je Xi, a prenijela državna televizija CCTV.

Izjave dvojice predsjednika slijedile su pošto je ranije danas kineski premijer Li Keqiang rekao skupini američkih političara koji su u posjetu Pekingu da će dvije zemlje prevladati razlike i vratiti odnose na redovit kolosijek budu li radile u duhu međusobnog poštovanja.

"Doista se nadamo da će se Kina i SAD naći na pola puta i zajedno raditi u duhu jednakosti i međusobnog poštovanja", rekao je Li.

Izaslanstvo je ovdje kako bi "pokazalo poštovanje velikoj zemlji i velikome narodu" i da su dvije zemlje "konkurenti, ali ne i neprijatelji", rekao je u Pekingu senator iz Tennesseeja Lamar Alexander.

Trump je ovaj tjedan izrazio nadu da će postići "velik sporazum" s Kinom u trgovini, ali i upozorio da ima spremne nove carine na milijune dolara kineske robe, ako se taj sporazum ne ostvari.

Sjedinjene Države već su nametnule carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijarda dolara, a Kina je odgovorila protumjerom, carinama na američki uvoz u vrijednosti 110 milijarda dolara.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.