Trampov tim pod skenerom Kongresa

Izvor: N1 televizija, 02.Jan.2017, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov tim pod "skenerom" Kongresa

Čak i pre nego što Donald Tramp bude inaugurisan za 45. američkog predsednika 20. januara 2017, američki Senat počeće da razmatra njegove nominacije za najviše položaje u novoj administraciji.

Demokratski zakonodavci već nagoveštavaju da imaju ozbiljne dileme kada je reč potencijalnim članovima budućeg Trampovog kabineta, ali neće imati mogućnost da blokiraju njihove potvrde oslanjanući se samo na svoje, demokratske, glasove.

Kada je birao svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << buduće saradnike, Donald Tramp je uglavnom tražio ljude iz korporacijskih poslovnih odbora, vojske, ili konzervativne ličnosti naklonjene velikim biznisima.

Verovatno nijedan Trampov izbor nije priuvukao pažnju kao Reks Tilerson iz "Eksona“, koji bi trebalo da postane državni sekretar.

“Moj odnos sa Vladimirom Putinom, traje već skoro 15 godina i on razume da sam ja biznismen. A investirao sam mnogo novca, naša kompanija je investirala mnogo novca u Rusiju”, podseća Tilerson.

Kris Kuns, demokratski senator iz Delavera, sprema se za prvi susret sa novim šefom američke diplomatije.

“Postavićemo mu mnogo pitanja i videćemo kakve odgovore ima gospodin Tilerson”, kaže Kuns.

Demokrata Kris Kuns je član Senatskog odbora za spoljne poslove, koji će razmatari Tilersonovu nominaciju.

“I republikanci i demokrate postavljaće pitanja o potencijalnim konfliktima interesa gospodina Tilersona, o njegovoj dugoj i bliskoj vezi sa Vladimirom Putinom i Rusijom, ali i o njegovim mogućnostima da uskladi zahteve da bude diplomata i bori se za američke interese sa svojim dugogodišnjim iskustvom rukovođenja kompanijom za proizvodnju nafte i gasa", kaže Kuns.

Džon Hudak sa Instituta Brukings kaže da će pojedini pretresi povodom potvrda nominacija, biti sporni. “To će na naki način biti prvi test za Trampove odnose sa Kongresom”, smatra on.

Većina senatskih republikanaca podržava Trampove nominacije.

“Veoma sam impresioniran dosadašnjim nominacijama. Sve one za koje ja trenutno znam, optimista sam da će biti potvrđeni", ističe Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu.

Republikanci imaju malu većinu Senatu i ukoliko ostanu ujedinjeni, mogu da osiguraju da Trampovi izbori zvaničnika administracije budu potvrđeni.

“Ovim senatorima je jasno da će morati da rade sa ovim predsednikom narednih godina“, kaže Džon Hudak. “A jedan od najlakših načina da pokvarite odnos između predsednika i vaše stranke jeste da otežate život onima koje je nominovao“, dodaje on.

Demokrate će u međuvremenu, iskoristiti pretrese da istaknu i postave pitanja koja okružuju nominovane, u nadi da će pridobiti podršku javnosti i nekolicine republikanaca. Prema američkom Ustavu, senatori su dužni da pruže "savet i pristanak“ kada je reč o nominovanima – što je dužnost koju demokrate – kako kažu – shvataju ozbiljno.

"Jedna od najzanačajnijih osobina američke demokratije jeste podela vlasti između izvršne i zakonodavne grane", podseća Kuns.

Džon Hudak kaže da nema mnogo toga što će demokrate u Senatu moći da urade, ukoliko im se ne pridruže dvoje ili troje republikanaca.

Za sada, Tramp se izuetno pohvalno izražava o svojim nominacijama, a Tilersona je opisao kao “žestokog borca za američke interese širom sveta”.

Izvor: Glas Amerike

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.