Tramp uopšte ne želi promenu režima u Iranu?

Izvor: B92, 26.Avg.2019, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp uopšte ne želi promenu režima u Iranu?

Američki predsednik Donald Tramp izjavio novinarima na samitu G7 u Francuskoj, da uopšte ne želi promenu režima u Iranu.

Kako je istakao, nije bio iznenađen što je Francuska pozvala iranskog ministra spoljnih polova Mohamada Džavada Zarifa na margine samita sedam razvijenih zemalja, ali je dodao da nije želeo lično s njim da se sastane jer je prerano za takav susret.

"Pitao me je. To uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne smatram bezobraznim, pogotovo kada me je pitao za odobrenje", rekao je Tramp, a prenosi Rojters.

Zvaničnici su rekli da Bela kuća nije bila obaveštena da je unapred poslat poziv za Zarifa. Rojsters podseća da je Makron je pre nekoliko meseci preuzeo vodeću ulogu u pokušaju da spasi nuklearni sporazum iz 2015. godine, pošto su se SAD povukle.

Zvanični Vašington i Teheran su na "ratnoj nozi" od kako je Tramp povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma o Iranu kojim se ta zemlja ograničava u proizvodnji osiromašenog uranijuma.

Situacija je dodatno eksaliraa i umao dovela do vazdušnih udara SAD na Iran nakon što je oboren američki dron, a zaplene i napadi na tankere pune nafte u Ormuškom moreuzu dodatno opterežuje odnose dve zemlje.

- "Makron je lično obavestio Trampa o dolasku Zarifa"

- Zarif otputovao posle iznenadne posete tokom G7; dugi razgovori

- Merkel: Dolazak Zarifa "paralelni događaj", nije deo samita

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.