Tramp traži od Vrhovnog suda da poništi njegovu diskvalifikaciju u Koloradu

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 01:03

Tramp traži od Vrhovnog suda da poništi njegovu diskvalifikaciju u Koloradu

Bivši američki predsednik Donald Tramp zatražio je danas od Vrhovnog suda SAD da poništi odluku Vrhovnog suda u Koloradu.

"Vrhovni sud Kolorada doneo je odluku da predsednik Donald Džej Tramp ne može da obavlja funkciju predsednika jer je 'učestvovao u pobuni' protiv Ustava Sjedinjenih Država i da je to učinio nakon polaganja zakletve u kojoj je rekao da će poštovati ustav. Postavlja se pitanje: da li je Vrhovni sud Kolorada pogrešio kada je naredio da se predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tramp isključi sa predsedničkih predizbornih izbora 2024", upitali su Trampovi advokati u podnesku Vrhovnom sudu SAD.

Dodaju da se u više od 30 saveznih država ulažu napori da se Tramp ukloni sa glasačkih listića za unutastranačke i predsedničke izbore "na osnovu sličnih razloga".

"Temeljni princip naše predstavničke demokratije da narod treba da izabare koga želi", navodi se u podnesku.

Trampovi advokati ističu da Vrhovni sud SAD treba da "brzo i odlučno okonča pokušaje diskvalifikacije" bivšeg predsednika sa izbora i dodaju da bi, u suprotnom, moglo da dođe do "haosa" u Sjedinjenim Državama.

Tramp je krajem decembra i početkom januara, odlukama Vrhovnih sudova tih država, uklonjen sa biračkih listića u Koloradu i Mejnu na osnovu klauzule iz 14. amandmana američkog Ustava, zbog njegove navodne uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Tim amandmanom je zabranjeno obavljanje javne funkcije onima koji su "učestvovali u pobuni". Tramp i njegov tim, sa druge strane, odbacuju navode da je bivši predsednik učestvovao u pobuni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp traži od Vrhovnog suda da poništi njegovu diskvalifikaciju u Koloradu, njegovi advokati najavljuju "HAOS U SAD"

Izvor: Blic, 19.Jan.2024

Bivši američki predsednik Donald Tramp zatražio je juče od Vrhovnog suda SAD da poništi odluku Vrhovnog suda u Koloradu kojom je diskvalifikovan sa unutarstranačkih izbora u toj saveznoj državi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.