Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2017, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp smijenio državnu tužiteljku koja se usprotivila njegovoj uredbi

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp smijenio je glavnu državnu tužiteljku Sali Jejts koja se usprotivila Trampovoj antiimigracionoj politici.

Jejts koja je bila vršilac dužnosti glave državne tužiteljke, koja je na toj poziciji ostala kao Obamin kadar dok Kongres ne potvrdi imenovanje Džefa Sešonsa, napisala je pismo u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kao šefica svih državnih tužilaca i čelnica američkog Ministarstva pravosuđa objavljuje da institucija koju vodi nema namjeru da na sudovima brani Trampovu uredbu.

“Moj zadatak je osigurati da stavovi koja zauzimamo na sudovima budu u skladu s obavezom ove institucije da uvijek teži pravdi i brani ono što je ispravno. U ovom trenutku, nisam uvjerena da bi odbrana izvršne uredbe bila u skladu s mojom zadatkom, a nisam uvjerena ni da je ova izvršna uredba zakonita. Dok god sam ja vršiteljica dužnosti glavnog državnog tužioca, Ministarstvo pravosuđa neće iznositi argumente u odbranu izvršne uredbe, osim ili sve dok ja ne budem uvjerena da je to primjereno”, napisala je Jejts, iskazujući tako otpor prema predsjedniku SAD.

Uslijedio je ekspresan Trampov odgovor, koji je samo nekoliko sati posle donio odluku o smjeni Jejtsove i postavljanju Dejna Boenteja za novog v.d. glavnog državnog tužioca.

U saopštenju koje je Bijela kuća tim povodom objavila, stoji da je Jejts 'izdala ministarstvo pravosuđa', a da demokrate u Kongresu namjerno otežavaju s potvrdom Sešonsa kako bi opstruisali Trampove političke ciljeve.

Novi v.d. državnog tužioca dosad je bio na funkciji u saveznoj državi Virdžiniji, i njega je postavio Barak Obama, ali je odmah izjavio da ne samo da će braniti Trampov ukaz, nego da ga je već na svojoj prethodnoj funkciji počeo sprovoditi.

Ali, Tramp bi se, ako Kongres ubrzo ne potvrdi Sešonsa, mogao naći u velikom problemu zbog smjene Jejtsove jer njen privremeni nasljednik, za razliku od nje, nema ovlašćenje potpisivati naloge za praćenje i prisluškivanje ljudi koje se sumnjiče da su strani špijuni.

Istovremeno, “Njujork tajms” primećuje da se glasanje o Sešonsu polako pretvara u kongresni referendum o kontroverznoj Trampovoj uredbi.

Nedugo nakon smjene Jejtsove, Bela kuća je objavila da je Tramp smijenio i v.d. šefa imigracijske i carinske službe Danijela Ragsdalea i na njegovo mjesto postavio Tomasa Homana. Razlozi za ovu odluku nisu objavljeni.

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku svijeta.

Američki predsjednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbjeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

(b92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ponavlja se “MASAKR SUBOTNJE VEČERI”: Tramp smenio glavnu državnu advokaticu, pravi sve ekstremnije korake (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 31.Jan.2017

Novi predsednik Amerike Donald Tramp pravi sve ekstremnije korake, njegovi ukazi o zabrani ulaska svih izbeglica u SAD u ponedeljak su prerasle u pravu političku krizu, a dostigle su vrhunac kada je otpustio glavnog državnog tužioca Seli Jejts. Novi vršilac ove dužnosti biće Dejn Bent...Seli...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.