Tramp smenio Tilersona, novi državni sekretar šef CIA

Izvor: Večernje novosti, 13.Mar.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp smenio Tilersona, novi državni sekretar šef CIA

Američki predsednik Donald Tramp smenio je danas američkog državnog sekretara Reksa Tilersona VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp smenio je danas američkog državnog sekretara Reksa Tilersona i objavio da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo, a da na njegovo mesto dolazi Đina Haspel."Majk Pompeo, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << CIA, postaće naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Reks Tilersonu za njegovu službu. Đina Haspel postaće novi direktor CIA i prva žena na tom mestu. Čestitke svima", napisao je Tramp na Tviteru.PROČITAJTE JOŠ - Šef CIA postaje šef diplomatije? Tilerson, bivši izvršni direktor kompanije Exxon Mobil, obavljao je dužnost državnog sekretara nešto duže od godinu dana.Pompeo (54), koji redovno izveštava Trampa o obaveštajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmera ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD, navodi Rojters.U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog meseca u sedištu CIA-e imao s ruskim obaveštajnim šefovima.Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran "nemilosrdno trka za prevlast u regionu".Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.U autorskom članku objavljenom 2016, pozvao je na sakupljanje "podataka o podacima" u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombinovanje tih podataka sa informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.Pre nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.Inače, Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.BRITANIJA SE RADUJE NASTAVKU DOBRIH ODNOSA SA POMPEOM I SADVelika Britanija raduje se nastavku dobrih odnosa sa novoimenovanim američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, izjavio je portparol britanske premijerke Tereze Mej."Zahvalni smo na odličnim odnosima i saradnji koju smo imali sa (smenjenim državnim sekretarom) Reks Tilersonom i radujemo se da ih nastavimo sa novim američkim državnim sekretarom", rekao je portparol novinarima, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp: Hvala Tilersonu, Pompeo će biti odličan državni sekretar

Izvor: Beta, 13.Mar.2018

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je danas uverenje da će dosadašnji direktor CIA Majk Pompeo odlično obavljati dužnost državnog sekretara SAD."Majk Pompeo, direktor CIA, postaće naš novi državni sekretar. On će odlično obavljati posao! Hvala Reksu Tilersonu na službovanju! Djina...

Nastavak na Beta...

KO JE MAJK POMPEO? Novi državni sekretar SAD ratoboran prema Severnoj Koreji, ubio bi Snoudena i zabranio abortuse

Izvor: Kurir, 13.Mar.2018

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Majk Pompeo, koga je predsednik SAD Donald Tramp danas najavio kao novog državnog sekretara umesto Reksa Tilersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Severne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.