Tramp reže: Američko borbeno čudo van kontrole

Izvor: B92, 12.Dec.2016, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp "reže": Američko borbeno čudo van kontrole

Vašington -- Troškovi programa proizvodnje borbenog aviona F-35, najskupljeg vojnog programa u istoriji SAD, potpuno su "van kontrole", izjavio je predsednik Donald Tramp.

"Program F-35 i njegovi troškovi su potpuno van kontrole. Posle 20. januara biće ušteđene milijarde dolara za vojne potrebe", naveo je Tramp na Tviteru.

To je najskuplji program za naoružanje Pentagona "Združeni jurišni lovac", koji predviđa zamenu postojećih aviona borbenim avionima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << F-35 lajtnig II, kada zvanično uđe u Belu kuću.

Troškovi proizvodnje najmodernijeg borbenog aviona F-35 prekoračili su budžet predviđen za te svrhe još u trenutku kada je program započet.

Avion F-35, lovac-bombarder nevidljiv za radare, spada u borbene avione pete generacije i prema ocenama stručnjaka, trebalo je da zameni F-16 i znatno pojača američku mornaricu i vazduhoplovne snage.

Međutim, već u ranim fazama projektovanja javili su se brojni tehnički problemi, a program se našao na meti kritika i zbog čestih odlaganja i kašnjenja realizacije projekta.

Prva dva aviona trebalo je danas da slete u Izrael, jednu od malobrojnih zemalja saveznika SAD koja je mogla da ga dobije, ali je sletanje kasnilo zbog loših vremenskih uslova u bazi u Italiji, odakle su avioni poleteli.

Program F-35 započet je tokom devedesetih godina, najskuplji je vojni program u istoriji SAD, a njegovi troškovi prema procenjenama Pentagona iznose više od 400 milijardi dolara za oko 2.500 letelica, za čije je razvijanje zadužena kompanija Lokid Martin (Lokheed Martin).

Direktor programa F-35 Džef Babione iz kompanije Lokid Martin reagovao je danas na Trampove kritike, navodeći da je avion F-35 "čudo tehnologije" i da kompanija ulaže sve napore da smanji troškove proizvodnje letelice i održivosti projekta.

"To je avion velike vrednosti i rado ćemo odgovoriti na svako pitanje predsednika Trampa", rekao je Babione novinarima agencije Frans pres u Izraelu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.