Tramp primio premijera Češke u Beloj kući

Izvor: B92, 08.Mar.2019, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp primio premijera Češke u Beloj kući

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp i premijer Češke Andrej Babiš, dva lidera koja imaju dosta zajedničkog, ocenili su u Vašingtonu da dve zemlje imaju dobru saradnju.

"Češkoj ide veoma, veoma dobro u ekonomiji i svim drugim aspektima. To je oduvek bila bezbedna zemlja. Snažna vojska. Snažni ljudi. Imamo veoma dobru saradnju. Dosta trgujemo", rekao je Tramp.

Babiš je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se američko-češki poslovni odnosi razvijaju, prenosi Asošiejted pres.

"Naši investitori ulažu u SAD i već su stvorili hiljade radnih mesta. Gospodine predsedniče, gledao sam vaš ovogodišnji govor o stanju nacije i savršeno razumem vaš plan kako da napravite Ameriku ponovo velikom. Imam sličan plan da napravim Češku ponovo velikom", naveo je Babiš.

Dva lidera su razgovarala i o sajber bezbednosti. Češka je sledila vlasti SAD i pozvala da se ne koriste proizvodi kineskih kompanija Huavej i ZTE. Huavej se našao na udaru SAD zbog povezanosti s kineskom vladom. SAD vrše pritisak na druge zemlje da ograniče upotrebu tehnologije Huaveja, usled opasnosti od praćenja ili krađe informacija.

"Naše zemlje će raditi na obezbeđenju sigurnih i pouzdanih telekomunikacionih mreža i lanaca snabdevanja kako bi smanjile rizik od zlonamerne sajber aktivnosti", naveli su Tramp i Babiš u zajedničkoj izjavi posle sastanka. AP podseća da je reč o liderima koji imaju dosta zajedničkog.

Obojica su bogati biznismeni koji su došli na vlast posle kampanje zasnovane na nacionalizmu. Dok se Tramp suočava s istragom specijalnog savetnika Roberta Mulera o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine, Babiša optužuju za zloupotrebu sredstava EU.

Tramp želi da učvrsti granicu SAD sa Meksikom kako bi sprečio ulazak migranata, a Babiš je veliki protivnik prihvatanja izbeglica.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.