Tramp pozvao Ukrajinu i Kinu da istraže Bajdenove

Izvor: VOA, 03.Okt.2019, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp pozvao Ukrajinu i Kinu da istraže Bajdenove

Američki predsednik Donald Tramp otvoreno poziva strane vlade da istraže njegove političke protivnike, uprkos pokretanju istrage o njegovom opozivu. Tramp je u četvrtak rekao novinarima da bi preporučio Ukrajini, ali i Kini da istraže bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. U okviru istrage, u Kongresu svedoči bivši američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker. Njegovo ime pomenuto je u prijavi uzbunjivača koja je potresla Vašngton i pokrenula istragu u proceduri opoziva predsednika. Kurt Volker našao se u vrućoj stolici u Kongresu, iza zatvorenih vrata, pošto je podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika SAD za Ukrajinu. Demokrate žele da istraže njegovu ulogu u pokušajima predsednika Trampa da od ukrajinskih zvaničnika dobije kompromitujuće informacije o Bajdenu i njegovom sinu.                   „Mislim da predsednik zna da imamo argumente u svojim rukama, i to ga plaši“, kaže predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Predsednik Tramp ponavlja da Ukrajina treba da istraži Bajdenov slučaj, ali traži da to uradi još jedna strana zemlja - Kina. „To što se desilo u Kini jednako je loše kao ono u Ukrajini“.                             U fokusu je i potpredsednik Majk Pens, nakon što je Vašington post objavio da ga je predsednik Tramp iskoristio kako bi pritiskao ukrajinskog predsednika. Navodno je od Pensa tražio da ne ode na inauguraciju Volodimira Zelenskog i da ga obavesti da neće dobiti vojnu pomoć od Amerike dok se ne izbori sa navodnom korupcijom. „Treba da tražite transkripte razgovora potpredsednika Pensa, bilo ih je nekoliko“, poručio je novinarima Tramp. Post piše, pozivajući se na izvore bliske Pensu, da potpredsednik nije znao detalje kontroverznog razgovora Trampa i Zelenskog, iako je navodno taj razgovor slušao i njegov bliski saradnik. U zvaničnom odgovoru ABC njuzu, u Pensovom kabinetu navode da je „potpredsednik SAD direktno i efektivno preneo poruku predsednika Trampa ukrajinskim zvaničnicima o korupciji i evropskoj pomoći Ukrajini i da je američka vojna pomoć potom isplaćena“.      
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp pozvao i Kinu da povede istragu o Bajdenu

Izvor: RTS, 03.Okt.2019

Američki predsednik Donald Tramp nastavlja žestok obračun sa demokratama. Iako je u Kongresu pokrenut postupak za njegov opoziv zbog zahteva Ukrajini da istraži sumnjive poslove bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, Tramp sada poziva i Kinu da sprovede istragu o Bajdenu i njegovom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.