Tramp potpisao novi severnoamerički trgovinski sporazum

Izvor: VOA, 29.Jan.2020, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp potpisao novi severnoamerički trgovinski sporazum

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je novi trgovinski sporazum sa severnoameričkim susedima Meksikom i Kanadom, što je bilo jedno od glavnih  obećanja u predsedničkoj predizbornoj kampanji, posle koje je došao na vlast pre tri godine. Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma poznatog i po skraćenici USMCA , na južnom travnjaku Bele kuće, Tramp je poručioda je ovim okončana - kako se izrazio - "noćna mora" zvana Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA). "Ovo je dan za slavlje u sve tri zemlje", poručio je Tramp.​ Ceremoniji u Beloj kući nisu prisustvovale ključne demokrate iz Predstavničkog doma, koje su pomogle da se postigne dvopartijsko usvajanje mere u Kongresu. Sporazum SAD-Meksiko-Kanada zameniće pomenuti sporazum NAFTA, koji je potpisan pre 26 godina. Tramp je često kritkovao NAFTA-u, poslednji put na mitingu koji je održao u utorak, na kojem je taj sporazm nazvao "jednim od najgorih trgovinskih sporazuma u istoriji". Novi sporazum predviđa čvršća pravila u vezi sa auto-industrijom, elektronskom trgovinom i odredbama o radu, ali naširoko ostavlja nepromenjen protok trgovine između severnoameričkih zemalja, vredan 1.200 milijardi dolara (1,2 biliona). Sporazum neće biti u potpunosti imlementiran dok ga ne ratifikuje Kanada. Ratifikacija je predstavljena u kanadskom Predstavničkom domu u ponedeljak, gde su premijer Džastin Trudo i drugi zvaničnici zahtevali hitno usvajanje. Meksiko je ratifikaciju obavio prošle godine.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"KONAČNO SMO ZAVRŠILI NOĆNU MORU" Tramp potpisao novi trgovinski sporazum sa Meksikom i Kanadom

Izvor: Blic, 30.Jan.2020, 00:32

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je novi trgovinski sporazum sa Meksikom i Kanadom, koji će zameniti dosadašnji Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.