Tramp potpisao dokument o deblokadi

Izvor: RTS, 26.Jan.2019, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp potpisao dokument o deblokadi

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je kratkoročni sporazum o deblokadi federalne vlade na tri nedelje. Od zida, ipak, ne odustaje i nagoveštava da bi se već sredinom februara vlada opet mogla naći u blokadi.
Senat je brzo i jednoglasno usvojio sporazum o finansiranju vlade nakon što se Tramp pod sve većim pritiskom složio da okonča blokadu, iako nije ispunjen njegov uslov da se obezbedi 5,7 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi potpisala je zakone o ponovnom otvaranju vlade.
Više od mesec dana blokade pogodila je oko 800.000 zaposlenih u saveznim institucijama koji su morali da rade bez plate ili su bili poslati na prinudne odmore.

Iako analitičari ovo tumače kao Trampov poraz i pobedu demokrata, američki predsednik ponavlja da ne odustaje od izgradnje zida sa Meskikom.
"Zaista nemamo izbora nego da izgradimo moćan zid ili čeličnu barijeru. Ako od Kongresa ne dobijemo poštenu ponudu, vlada će ili ponovo biti zatvorena 15. februara ili ću iskoristiti ovlašćenja koja su mi data po zakonima i Ustavu Sjedinjenih Država da se pozabavimo ovim hitnim slučajem. Mi ćemo osigurati bezbednost zemlje", poručio je Tramp.
Demokrate ostaju pri stavu da zid nije potreban i da predsednik Tramp ne traba da kažnjava fedelane službenike zbog svojih predizbornih obećanja.
"Amerikanci ne vole kada podmećete klipove u točkove federalnim službenicima zbog političkog spora koji nije vezan za njih. Svi zaposleni ljudi širom Amerike saosećali su sa službenicima i bili zapanjeni onim što im predsednik radi. Nadam se da je sada predsednik naučio lekciju", rekao je Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.