Tramp položio zakletvu kao 45. predsednik SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp položio zakletvu kao 45. predsednik SAD

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp položio je danas zakletvu na Kapitol hilu u Vašingtonu, čime je i zvanično postao 45. američki predsednik.

"Svečano se zaklinjem da ću u dobroj veri obavljati dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država i da ću, koliko najbolje mogu, čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Američkih Država. Tako mi Bog pomogao", rekao je Tramp, polažući zakletvu okružen članovima svoje porodice.

Prethodno je i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novoizabrani potpredsednik SAD Majk Pens položio zakletvu.

Tramp je ispred zgrade Kongresa položio zakletvu s rukom položenom na Bibliji koja pripadala američkom predsedniku Abrahamu Linkolnu.

Dolaskom Trampa u Belu kuću republikanci su dobili kontrolu nad Belom kućom, a imaju većinu i u oba doma Kongresa, prvi put posle osam godina.

Vučić čestitao Trampu, Srbija spremna da bude pouzdan partner

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država, uz poruku da je Srbija spremna da bude pouzdan i odgovoran partner, "otvoren za saradnju sa američkim investitorima, kojima može da ponudi siguran poslovni ambijent u zemlji koja je stub stabilnosti i mira u regionu Zapadnog Balkana".

Svečanosti prisustvuju njihove porodice, porodica Baraka Obame, članovi Kongresa i Vrhovnog suda SAD, kao i mnogobrojni građani, a među prisutnima je i Trampova demokratska protivkandidatkinja Hilari Klinton sa suprugom Bilom.

Nakon zakletve, Tramp je održao govor koji je trajao oko 20 minuta, a koji je sam sastavljao.

"Od sada samo Amerika prvo"

On je u inaugaracionom govoru rekao da će sprovoditi politiku "Amerika prvo", koja podrazumeva brigu o unapređenju života u SAD i da neće drugima nametati svoj stil života.

Tramp je rekao da su decenijama otvarane fabrike u drugim zemljama na uštrb američkih fabrika, da je vojska SAD pomagala odbranu dugih zemalja koje same nisu dovoljno ulagale u odbranu, kao i da su SAD trošile milijarde dolara u inostranstvu na infrastrukturu dok se ona raspadala u SAD.

"To je prošlost. I sada gledamo samo u budućnost", rekao je Tramp, dodajući: "Od danas će nova vizija vladati našom zemljom. Od sada će biti samo Amerika prvo! Amerika prvo!"

U govoru u kojem je naglasak bio na protekcionizmu američke privrede, Tramp je rekao da će SAD iskoreniti radikalni islam s lica zemlje.

Novi američki predsednik je rekao da SAD više neće nametati svoj stil života drugima, već će ga pokazati u njegovom sjaju, i navesti druge da ga slede.

"Sledićemo dva jednostavna pravila. Kupujmo američko i zapošljavajmo Amerikance", rekao je Tramp.

Tramp je danas inauguracione aktivnosti počeo u biskupskoj crkvi Svetog Jovana u Vašingtonu, gde je prisustvovao crkvenoj službi sa svojom porodicom, Pensom i njegovom porodicom, članovima Kabineta i prijateljima.

Suzavac protiv demonstranata, dvoje povređeno

Policija je danas upotrebila suzavac i uhapsila grupu demonstranata koji protestuju protiv novog predsednika SAD, a u incidentima povređene su dve osobe.

Mediji javljaju da je dvoje povređeno, dok AFP navodi da je najmanje jedna osoba povređena.

Ta agencija prenosi da dok Tramp drži inauguracioni govor, demonstranti protestuju u okolnim ulicama.

Tokom protesta došlo je i do incidenta, kada su maskirani mladići izašli iz gomile i počeli da šutiraju kante za smeće i razbijaju prozore prodavnica i banaka.

Tada je policija upotrebila suzavac i uhapsila nekoliko demonstranata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.