Tramp podneo žalbu Vrhovnom sudu zbog uklanjanja s glasačkog listića u Koloradu

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 00:57

Tramp podneo žalbu Vrhovnom sudu zbog uklanjanja s glasačkog listića u Koloradu

Bivši predsednik SAD Donald Tramp danas je zatražio od Vrhovnog suda te zemlje da interveniše nakon uklanjanja sa glasačkog listića u Koloradu.

Tramp je zatražio od Vrhovnog suda te zemlje da interveniše nakon što ga je Vrhovni sud Kolorada uklonio s glasačkog listića za republikansku predsedničku nominaciju zbog njegove navodne uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. godine.

Vrhovni sud Kolorada prethodno je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je stavio svoju odluku na čekanje do 4. januara i da će bivši predsednik ostati na listiću ukoliko bude podneo žalbu na presudu, prenosi Rojters.

Podeljeni Vrhovni sud Kolorada 20. decembra proglasio je Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću i presudio da u toj saveznoj američkoj državi on ne može da bude na glasačkom listiću na izborima naredne godine zbog odredbe američkog Ustava kojom se zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" da obavljaju javnu funkciju.

Odluka Vrhovnog suda države Kolorado odnosi se samo na republikanske stranačke izbore, koji se održavaju 5. marta, ali će verovatno uticati na Trampov status na predsedničkim izborima 5. novembra 2024. godine, piše Glas Amerike.

Osim u Koloradu, bivši predsednik SAD diskvalifikovan je i sa izbora u državi Mejn, nakon što je demokratska državna sekretarka Mejna Šejna Belouz prethodne nedelje uklonila njegovo ime sa listića u skladu sa istom klauzulom o pobuni korišćenoj u Koloradu.

Trampov tim najavio je da će uložiti žalbu i na odluku savezne države Mejn, što će biti prvi put u istoriji da Vrhovni sud SAD odlučuje o ovoj odredbi Ustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp podneo žalbu Vrhovnom sudu zbog uklanjanja s glasačkog listića u Koloradu

Izvor: 24sedam.rs, 04.Jan.2024

Odluka Vrhovnog suda države Kolorado odnosi se samo na republikanske stranačke izbore, koji se održavaju 5. marta, ali će verovatno uticati na Trampov status na predsedničkim izborima

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.