Tramp nije vratio sve što pripada Beloj kući: Pisao mi je lepa pisma, zaljubili smo se jedan u drugog

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 11:32

Tramp nije vratio sve što pripada Beloj kući: Pisao mi je lepa pisma, zaljubili smo se jedan u drugog

Vašington -- Kada je napuštao Belu kuću Donald Tramp je poneo pisma zbog kojih je Nacionalni arhiv morao da ide na Floridu po njih.

Bivši američki predsednik poneo je sa sobom pisma Baraka Obame i severnokorejskog vođe Kim Džong-una.

Na kraju mandata američki predsednici moraju svu svoju elektronsku poštu, pisma i druge radne dokumente da predaju Nacionalnom arhivu, koji je zadužen za njihovo čuvanje.

Ali, odlazeći iz Vašingtona, republikanski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milijarder odlučio je nekoliko kartonskih kutija ponese u svoju rezidenciju u Mar-a-Lagu na Floridi, saopštio je danas Nacionalni arhiv.

"Pisao mi je lepa pisma, to su sjajna pisma"

U kutijama su, piše Vašington Post, bili darovi stranih državnika, pismo koje je ostavio njegov prethodnik Barak Obama i više pisama Kim Džong Una.

Donald Trump, prvi američki predsednik koji se tokom mandata sastao s članom porodice Kim, održavao je dobro poznatu prepisku sa severnokorejskim državnikom.

"Pisao mi je lepa pisma, to su sjajna pisma. Zaljubili smo se jedan u drugog", rekao je američki predsednik u septembru 2018. svojim pristašama.

Ali, sredinom januara Nacionalni arhiv je "organizovao vraćanje 15 kutija s predsedničkim dokumentima" iz Trampove rezidencije na Floridi u Vašingtonu, navodi Arhiv u saopštenju poslatom agenciji France Presse.

"Te dokumente Bela kuća je trebalo da preda Arhivu na kraju Trampove administracije, u januaru 2021.", ističe se u saopštenju.

Ipak, neki dokumenti još nisu predani. Prošle nedelje Arhiv je otkrio da je bivši predsednik iscepao neke svoje radne dokumente, što se takođe kosi sa zakonom iz 1978.

Neke listove papira predane Arhivu "arhivisti Bele kuće zalepili su lepljivom trakom", dodaje. Drugi su predani u stanju u kakvom su bili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.