Tramp ili Bajden, pitanje je sad

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 18:18

Tramp ili Bajden, pitanje je sad

Džozef Bajden i Donald Tramp su izjednačeni kada je reč o podršci američkih birača, pokazuje istraživanje Njujork tajmsa i Koledža Sijena.

Kako se navodi, i aktuelni i bivši predsednik SAD imaju podršku od 43 odsto Amerikanaca.

Istovremeno, opao je broj demokrata koji se protive tome da Bajden ponovo bude njihov kandidat za predsednika. Prošle godine je takvih bilo dve trećine, a sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih je oko 50 odsto.

Međutim, uprkos tome, Bajden je i dalje veoma nepopularan predsednik, s obzirom na to da ga trenutno podržava samo 39 odsto Amerikanaca, piše Njujork tajms. Prvi deo istraživanja američkog lista i Koledža Sijena pokazao je da Donald Tramp dominira nad svojim rivalima za republikansku predsedničku nominaciju, s obzirom na to da razlika između njega i drugoplasiranog guvernera Floride Rona Desantisa iznosi 37 procenata.

U rezultatima istraživanja se navodi da Tramp ima podršku 54 odsto republikanskih glasača, dok bi za Desantisa glasalo 17 odsto njih. Svi ostali kandidati imaju podršku od tri procenta republikanaca i manju.

Izbori za predsednika SAD biće održani u novembru 2024. godine, a o pobedniku će najverovatnije odlučivati nekolicina saveznih, tzv. kolebljivih država, a to su Viskonsin, Pensilvanija, Džordžija i Arizona. Pre toga, unutarstranački izbori Demokratske i Republikanske stranke za predsedničkog kandidata biće održani od januara do juna sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.