Tramp i Iran, bolje da tvitujemo nego da ratujemo

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i Iran, bolje da tvitujemo nego da ratujemo

"Gotovi smo i ne želimo eskalaciju sukoba", napisao je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif na Tviteru nedugo pošto je salva balističkih projektila protresla dve iračke vojne baze. "Sve je u redu", odgovorio mu je američki predsednik Donald Tramp, pošto su ga zvaničnici Pentagona izvestili da u napadima nije bilo američkih žrtava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ukupno dvanaest redova ispisanih na Tviteru bilo je, kako se čini, više nego dovoljno da se Bliski istok izmakne sa ivice novog i potencijalno najopasnijeg sukoba poslednjih godina, pošto su američki predsednik i iranski ministar spoljnih poslova obznanili da je, posle akcije dronova i dvadesetak balističkih projektila, izbio mir.

Američki predsednik i njegova svita su, naočigled zapanjenih novinara, pogasili svetla u Beloj kući i otišli na spavanje, stavljajući svima na znanje da od paklenog odgovora oružanih snaga SAD neće biti ništa.
Iranska državna televizija je dan zaključila rečenicom da je osveta za smrt generala Kasima Solejmanija okončana i da nacionalni heroj "može da počiva u miru".
Samo nekoliko sati ranije, stvari su izgledale potpuno drugačije. Iranski lideri i vođe Revolucionarne garde zaklinjali su se pred stotinama hiljada ljudi da će Amerika platiti strašnu cenu za smrt Solejmanija.
U uzavreloj atmosferi, više od pedeset osoba je stradalo u stampedu koji se dogodio tokom sahrane, a iranski mediji su i njih ubrojali u mučenike, koji su živote izgubili zbog američkog napada.
I zaista, u sredu ujutro, nedugo pošto je iranski parlament američko ministarstvo odbrane proglasio terorističkom organizacijom, ispaljene su dve salve balističkih projektila na baze Ajn el Asad i Erbil u Iraku, odakle su, navodno, poleteli dronovi čijim je projektilima ubijen general Solejmani.

Nedugo pošto su projektili eksplodirali, iranski mediji objavili su snimke lansiranja projektila, na način na koji je to godinama ranije, prilikom napada na SR Jugoslaviju, Avganistan i dva puta Irak, ustanovio Pentagon.
Žrtava u ovim napadima nije bilo i vojni stručnjaci već danima vode polemiku da li je takav ishod napada balističkim projektilima možda bio nameran. Iranski mediji, obraćajući se domaćoj publici, javljali su o desetinama ubijenih Amerikanaca.
Neposredno pre napada, kako se ispostavilo, Teheran je iračku vladu obavestio da će napasti te dve baze, a Iračani su tu informaciju odmah prosledili Amerikancima.
Kako se dan kasnije ispostavilo, evakuisano je ukupno 5.000 vojnika, a iranski "istorijski odgovor", sve se na osvetničku akciju bez žrtava, čime je obema stranama ostavljen prostor da izbegnu početak otvorenog rata.
Jedan od ključnih savetnika iranskog lidera na Tviter je postavio sliku iranske zastave, na način na koji je to, svega nekoliko dana ranije, posle smrti generala Solejmanija sa američkim stegom učinio Donald Tramp.

I tu je bio kraj napetostima. Ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je rekao da je Iran izveo akciju u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, navodeći da Teheran ne želi eskalaciju sukoba.
Tramp je, posle brifinga, na Tviteru napisao da je "za sada sve dobro", kao i da se "čini da nema američkih žrtava". Dan kasnije, Islamsku državu je opisao kao zajedničkog neprijatelja i najavio nove sankcije Teheranu.
Za svaki slučaj, na Bliski istok je doletelo šest bombardera B-52 i oko 3.000 vojnika. "Činjenica da imamo ovako sjajno naoružanje ne znači da moramo da ga upotrebimo", rekao je Tramp.
Serijom tvitova i razmenom poruka diplomatskim kanalima, ova kriza je okončana, mada analitičari upozoravaju da bi u budućnosti i incident znatno manji od ubistva iranskog generala ili bombardovanja vojnih baza mogao uvući SAD i Iran, a samim tim i ceo Bliski istok u ozbiljan konflikt. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.