Tramp demokratama: Impičment je objava rata američkoj demokratiji

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp demokratama: Impičment je objava rata američkoj demokratiji

Američki predsednik Donald Tramp oštro je upozorio demokrate u Kongresu da će ako budu nastavili proces njegovog opoziva time "objaviti rat američkoj demokratiji".
Donald Tramp je u pismu predsednici Predstavničkog doma Američkog Kongresa Nensi Pelosi pokušaje impičmenta okarakterisao kao "nelegalni jednostrani državni udar".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Tramp je optužbe izneo dan pre moguće rasprave u Predstavničkom domu o njegovom opozivu.
Predstavnički dom Američkog kongresa glasa o svakom članu dokumenta o postupku opoziva. Ti članovi pojedinačno predstavljaju neku vrstu tačaka optužnice, ili radije izjavu o kršenju Ustava. Za usvajanje opoziva potrebna je većina glasova u Predstavničkom domu i ukoliko bilo koja tačka bude usvojena, predsednik je opozvan.
Postupak se zatim seli u Senat, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. Predstavnički dom postavlja "menadžere" koji imaju ulogu tužilaca i predstavljaju razloge zbog kojih predsednika valja opozvati. Ukoliko predsednik završi pred sudom, postupku predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.
Da bi predsednik bio optužen, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. Ukoliko se to zaista i dogodi, predsednik po automatizmu gubi funkciju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DOK TRAJE RASPRAVA O IMPIČMENTU Tramp u pismu na ŠEST STRANA optužio demokrate za "pokušaj puča"

Izvor: Blic, 18.Dec.2019, 00:55

Dan uoči očekivanog opoziva u Predstavničkom domu, predsednik SAD Donald Tramp, optužio je demokrate "za nelegalan, stranački pokušaj puča" i "proglašavanje rata američkoj demokratiji", dok pokušavaju da ga smene s položaja zbog vršenja pritiska na Ukrajinu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.