Izvor: Radio 021, 16.Avg.2019, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp bi da kupi Grenland?

U Kopenhagenu su sa podsmehom reagovali na ideju da Danska proda ostrvo Grenland Vašingtonu.

Američki predsednik Donald Tramp navodno je razgovarao sa svojim savetnicima o mogućnosti da Amerika kupi od Danske teritoriju ostrva Grenland.

Ministarka spoljnih poslova Grenlanda Ane Lone Bager poručila je da Grenland nije na prodaju: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Otvoreni smo za poslovanje, ali nismo na prodaju".

"To mora da je prvoaprilska šala. Potpuno van sezone", naveo je na Tviteru bivši premijer Lars Loke Rasmusen.

Portparol za pitanja spoljnih poslova Danske narodne partije Seren Espersen rekao je da, ako Tramp zaista razmišlja o kupovini Grenlanda, to je "konačan dokaz da je poludeo". "Pomisao da Danska proda 50.000 građana Sjedinjenim Državama je potpuno besmislena", poručio je Espersen.

Premijerka Mete Frederiksen i šef diplomatije Jepe Kofor nisu bili dostupni za komentar, ali zvaničnici navode da će oni odgovoriti u toku dana.

Nije se oglasila ni američka ambasada u Kopenhagenu, ali je bivši ambasador SAD u Danskoj Rufus Gifor ocenio da je ideja o kupovini Grenlanda "potpuna katastrofa".

Vol strit džurnal prethodno je objavio da je Tramp zainteresovan za kupovinu Grenlanda od Danske.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Trampovo raspitivanje o ostrvu koje je inače u kontinentalnom sastavu Severne Amerike naišlo je na reakcije na Tviteru, a posebno one šaljive. Ipak, koliko god zvučalo malo verovatno, piše Vol strit džurnal, kupovina Grenlanda nije fantazija.

Godine 1946. američki predsednik Hari Truman pokušao je da kupi Grenland za tadašnjih 100 miliona dolara. SAD su od Danske do sada kupile jednu značajnu teritoriju i to 1917. godine, koja danas nosi naziv Devičanska ostrva.

Činjenica je da se Danska bori s modelom finansiranja Grenlanda koji uživa visoku autonomiju.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Prvoaprilske šale

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danska o navodima da Tramp hoće da kupi Grenland: Ostvo nije na prodaju

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2019

Danska je danas saopštila da Grenland nije na prodaju, nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp rekao da želi da od te države kupi ostrvo, prenosi CNN...Republikanci su rekli da je Trump nekoliko puta republikanskim kongresmenima pominjao kupovinu, ali da ga oni nisu shvatili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

RT: „Nismo na prodaju“: Pomisao da će Danska prodati 50.000 građana SAD-u potpuno smešna - Kopenhagen

Izvor: Vostok.rs, 16.Avg.2019

Ministar spoljnih poslova Grenlanda odgovorio je na izveštaje da je američki predsednik Donald Tramp razgovarao o kupovini autonomne danske teritorije, napomenuvši da to ostrvo nije na prodaju. „Otvoreni smo za posao, ali nismo na prodaju“, rekla je En Lon Bager. Tramp je u polušali predložio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.