Tramp: Svaki predsednik SAD mora da ima potpuni imunitet

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 20:30

Tramp: Svaki predsednik SAD mora da ima potpuni imunitet

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp poručio je danas da svaki predsednik SAD mora da ima potpuni imunitet.

"Predsednik SAD mora da ima potpuni imunitet, bez kojeg bi bilo nemoguće da normalno funkcioniše. Svaka greška, čak i dobronamerna, naišla bi na optužnice opozicione stranke na kraju mandata", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži TruthSocial.

Prema njegovim rečima, predsednik SAD "čak i kad pređe granicu" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora da ima potpuni imunitet.

"Na primer, ne možete da sprečite policiju da radi na prevenciji kriminala jer želite da se sačuvate od 'trule jabuke'. Ponekad morate da živite sa tim da je nešto 'odlično, ali pomalo nesavršeno'", naveo je Tramp.

Ponovio je da svi predsednici moraju da imaju potpuni imunitet jer će u suprotnom, kako tvrdi, "autoritet i odlučnost predsednika Sjedinjenih Država zauvek nestati".

"Nadam se da će ovo biti laka odluka. Bog bagoslovio Vrhovni sud", napisao je Tramp.

Vrhovni sud SAD saopštio je početkom januara da će razmotriti presudu Vrhovnog suda Kolorada kojom je Donald Tramp uklonjen sa glasačkih listića u toj saveznoj državi. Prve rasprave zakazane su za 8. februar, a sudije su navele da je potrebno brzo doneti odluku.

Vrhovni sud će prvi put razmatrati značenje i domete odredbe iz 14. amandmana američkog Ustava kojom se zabranjuje obavljanje javnih funkcija osobama koje su učestvovale u pobuni.

Amandman je usvojen 1868. godine, nakon građanskog rata, a toliko je retko korišćen da najviši sud SAD nije imao prilike da ga tumači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Anketa: Tramp ima veću podršku od Bajdena, čak i među nezavisnim biračima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2024, 01:03

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp ima podršku 46 odsto ukupnog broja registrovanih birača, a aktuelni predsednik SAD Džo Bajden 42 odsto glasača, pokazuje istraživanje agencije HarrisX u kojem se navodi da je Tramp ispred Bajdena čak i među nezavisnim biračima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.