Tramp: Povlačimo se iz nuklearnog sporazuma, Rihani: Obogaćivaćemo uranijum više nego ikad pre

Izvor: Radio 021, 08.Maj.2018, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Povlačimo se iz nuklearnog sporazuma, Rihani: Obogaćivaćemo uranijum više nego ikad pre

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, i to "najvišeg stepena".

Tramp je naveo i da bi druge zemlje mogle biti sankcionisane.

"Jasno je da SAD ne mogu da spreče iransku nuklearnu bombu sa sadašnjim sporazumom", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Kako je naveo, "kada bi se dozvolilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da sporazum sa Iranom ostane na snazi, uskoro bi počela trka u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku".

Nuklearni sporazum sa Iranom je, naveo je predsednik SAD, trebalo da štiti SAD i saveznike, ali je omogućio Iranu da nastavi da obogaćuje uranijum.

"Nijedna akcija koju je Iran preduzeo nije bila opasnija nego težnja te zemlje da se opskrbi nuklearnim oružjem", istakao je Tramp.

Predsednik Irana Hasan Rohani upozorio je večeras da bi njegova zemlja mogla narednih nedelja da počne da obogaćuje uranijum više nego ikada.

Rohani je to rekao odmah pošto je američki predsednik Donald Tramp objavio da SAD napuštaju međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Rohani je na iranskoj televiziji rekao da ima "malo vremena" za pregovore sa zemljama koje ostaju privržene tom sporazumu i da će u posetu tim zemljama poslati ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa, prenosi Asošiejted pres.

"Naredio sam atomskoj organizaciji Irana da, kad god bude potrebno, počne s obogaćivanjem uranijuma više nego pre", dodao je on.

Dodao je da će Iran to početi da radi "narednih nedelja".

Rekao je i da sporazum sa Iranom nema adekvatne mehanizme za sprečavanje varanja. Prema njegovim rečima, nuklearni sporazum sa Iranom ne ograničava iranske destabilizujuće aktivnosti, uključujući podršku terorizmu.

Podsetimo da je prethodno Njujork Tajms objavio da je Tramp poručio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da se SAD povlače iz sporazuma sa Iranom, što je kabinet predsednika Francuske demantovao. Više o tome OVDE.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.