Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Odgovornog za curenje informacija pred lice pravde

BRISEL - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp založio se da bilo koga, odgovornog za "curenje" informacija, treba izvesti pred lice pravde.

U saopštenju izdatom nakon što je Tramp stigao u sjedište NATO u Briselu, predsjednik SAD je rekao da će tražiti zvaničnu istragu kako bi se zaustavilo "curenje" informacija, koje kako je rekao, predstavlja ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju, prenio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "Reuters".

Navodno "curenje" informacija iz vladinih agencija je veoma problematično, istakao je Tramp u saopštenju i dodao da traži od Ministarstva pravde i drugih relevantnih agencija da pokrenu kompletnu istragu o ovom pitanju.

Tramp je rekao da je odnos između SAD i Velike Britanije najznačajniji od svih.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je ranije da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji odbrambeni i bezbjednosni partner Velike Britanije i da je odnos između dvije zemlje na polju razmjenjivanja obavještajnih informacija zasnovan na povjerenju.

"Što se tiče razmjene obavještajnih informacija sa Sjedinjenim Ameičkim Državama, mi imamo specijalan odnos", rekla je Mej novinarima dok je dolazila na samit lidera 28 država članica NATO-a.

"Naravno da je to partnerstvo izgrađeno na povjerenju i dio tog povjerenja se zasniva na saznanju da se obavještajni podaci mogu razmjenjivati povjerljivo i reći ću predsjedniku Trampu da obavještajni podaci koji se razmjenjuju između policijskih agencija moraju biti sigurni", rekla je Mej.

Otpravnik poslova ambasade SAD u Velikoj Britaniji Luis Lukens osudio je ranije "curenje" informacija o istrazi o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru, rekavši da će američka vlada preduzeti mjere da utvrdi ko je odgovoran za to.

"Sjedinjene Američke Države pokreću istragu o curenju i preduzeće odgovarajuće mjere...da utvrde izvor curenja ", rekao je Lukens za radio BBC.

Britanska policija je, u međuvremenu, privremeno obustavila razmjenu informacija sa SAD o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru, prenosi "Reuters" pozivajući se na neimenovane izvore odjeljenja za borbu protiv terorizma.

Ta obustava će trajati sve dok Britanija ne bude uvjerena da se više neće ponoviti "curenje" informacija, naveo je izvor.

Britanska policija obustavila je razmjenu informacija sa SAD pošto su neki obavještajni podaci o napadu u Mančesteru "procurili" u američkim medijima.

BBC navodi da se mančesterska policija nada da će uskoro biti ponovo uspostavljena normalna razmjena obavještajnih podataka, ali da je "trenutno bijesna".

AFP je istovremeno javio da je britanska policija saopštila da curenje informacija o terorističkom napadu u Mančesteru ugrožava istragu.

Američki mediji su objavili fotografije koje navodno prikazuju eksplozivnu napravu korišćenu u napadu u Mančesteru.

"Njujork tajms" je objavio fotografije koje navodno prikazuju mogući detonator, bateriju, navrtnje i šrafove korišćene za šrapnele, kao i dijelove ranca korišćenog u napadu, objavio je CNN.

"Tajms", ne navodeći izvor, piše da su britanske vlasti omogućile pristup fotografijama predmeta pronađenih na mjestu eksplozije.

Tramp nazvao je teroristički napad u Mančesteru "divljačkim i varvarskim" i naglasio da Amerika nikada neće prestati da se bori protiv terorizma.

On je rekao da teroristi moraju biti zaustavljeni ili će horor koji je viđen u Mančesteru, kao i širom svijeta, trajati zauvijek.

Tokom samita NATO u Briselu, Tramp je kritikovao zemlje članice NATO koje nedovoljno troše na finansiranje saveza i dodao da će SAD, zajedno sa saveznicima, zaustaviti militante.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.