Tramp: Odbacite slučaj, imam predsednički imunitet

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 13:39

Tramp: Odbacite slučaj, imam predsednički imunitet

Donald Tramp pozvao je saveznog sudiju da na osnovu predsedničkog imuniteta odbaci slučaj protiv njega vezan za poverljiva dokumenata, navedeno je u podnesku.

"Navodna odluka predsednika Trampa da označi dokumente kao lične prema PRA (Zakonu o predsedničkoj evidenciji) i izazove njihovo uklanjanje iz Bele kuće, što je u osnovi tačaka od 1 do 32 zamenjujuće optužnice, bila je zvaničan čin tadašnjeg predsednika", napisali su advokati bivšeg predsednika u sudskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumentima.

Oni su dodali da Tramp ima pravo na imunitet za to delo i da on mora da uključuje imunitet od krivičnog gonjenja.

Tramp je sinoć javno podneo još tri zahteva, tvrdeći da optužbe protiv njega treba da budu odbačene zbog nejasnoća statuta koji reguliše položaj predsednika i navodne neustavnosti imenovanja specijalnih savetnika i Zakona o predsedničkoj evidenciji.

Trampovi advokati podneli su tri dodatna zahteva koja su privatno poslata sudu na razmatranje. Oni su u podnesku prošlog meseca naveli da će tvrditi da su tužioci sproveli "politički motivisanu i pristrasnu" istragu o Trampovom postupanju sa poverljivim dokumentima.

Bivši predsednik SAD se izjasnio da nije kriv po optužbama koje ga terete da je namerno zadržao informacije o nacionalnoj odbrani u vezi sa poverljivim dokumentima otkrivenim na njegovom imanju na Floridi više od godinu dana nakon što je napustio funkciju i da je navodno naredio službeniku Mar-a-Laga da izbriše sigurnosni video na imanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.