Tramp: Naši vojnici ne treba da čuvaju granicu između Turske i Sirije, kada ne možemo da čuvamo ni sopstvenu

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Naši vojnici ne treba da čuvaju granicu između Turske i Sirije, kada ne možemo da čuvamo ni sopstvenu

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da američki vojnici nemaju obavezu da štite bezbednost granice Sirije s Turskom i da treba da odu odatle. „Treba da imaju svoje granice, ne mislim da naši vojnici moraju da budu tamo narednih 15 godina, čuvajući granicu između Turske i Sirije, kada ne možemo da čuvamo sopstvene granice“, rekao je Tramp, a prenela pres služba Bele kuće. Tramp je 7. oktobra saopštio da su SAD počele da povlače vojsku sa severo-istoka Sirije. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Operaciju Turske oštro kritikuje nekoliko susednih zemalja, kao i SAD i Evropska unija. Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će „razoriti tursku ekonomiju“ ako Ankara „pređe granice dozvoljenog“ i obećao „snažan udar“ ako Turska „ne bude igrala po pravilima“.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je saopštio da Tramp namerava da ovlasti njegovo resorno ministarstvo za uvođenje sankcija Ankari. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.