Tramp: Iran je odgovoran, ali želim da izbegnem rat

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Iran je odgovoran, ali želim da izbegnem rat

Američki predsednik Donald Tramp ostao je pri stavu da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju, ali je istakao da želi da izbegne sukob i da treba sačekati dok se sigurno ne sazna ko je počinitelj.
Posle susreta sa bahreinskim princom naslednikom Salmanom bin Hamad el Kalifom, Tramp je rekao da je odlučan da pomogne svom saudijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savezniku, ali da želi da izbegne rat s Iranom, prenose agencije.

"Čini se da je Islamska Republika gađala naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ali želimo da to potvrdimo sa sigurnošću", rekao je Tramp.
Prethodno je američki predsednik "prozvao" Iran u vezi sa napadom na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, dovodeći u pitanje tvrdnje Teherana da nema ništa sa tim napadom.
"Setite se kada je Iran oborio dron, tvrdeći da je bio u njihovom vazdušnom prostoru, a zapravo nije bio ni blizu. Čvrsto su se držali te priče znajući da je to velika laž. Sada kažu da nemaju ništa sa napadom u Saudijskoj Arabiji. Videćemo?", napisao je Tramp na Tviteru.
SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, prenosi Bi-Bi-Si.
Iran odbacuje bilo kakvu umešanost u subotnje napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Teheran.
Donald Tramp je izjavio juče da su SAD spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.
Napad na postrojenje "Saudi Aramko" paralisao je proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od pet odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte.
Hamnei: Iran nikada neće pregovarati sa SAD
U međuvremenu je vrhovni iranski verski vođa ajatolah Ali Hamnei naveo da je politika Vašingtona zasnovana na "maksimalnom pritisku" na Teheran i daće propasti.
"Iranski zvaničnici nikada neće razgovarati sa Amerikom.. to je deo njihove (američke) politike da vrše pritisak na Iran... njihova politika maksimalnog pritiska na Iran će propasti", rekao je Hamnei u televizijskom obraćanju.
Iranske vlasti saopštile su juče da neće biti sastanka iranskog predsednika Hasana Roanija i njegovog američkog kolege Donalda Trampa u Ujedinjenim nacijama na zasedanju Generalne skupštine, nakon što je Bela kuća u nedelju ostavila otvorenu mogućnost potencijalnog sastanka.
"Takav događaj (sastanak Tramp-Rohani u Njujorku) nije na našem dnevnom redu, niti će se dogoditi. Takav sastanak se neće održati", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Abas Mosavi za državnu televiziju.
Teheran je više puta odbio takav sastanak, prenosi Rojters.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"SETITE SE KAKO SU LAGALI": Tramp krivi Iran ali želi da izbegne rat

Izvor: Večernje novosti, 17.Sep.2019

Posle susreta sa bahreinskim princom naslednikom Salmanom bin Hamad Al-Kalifom, američki predsednik rekao da je odlučan da pomogne svom saudijskom savezniku, ali da želi da izbegne sukob Američki predsednik Donald Tramp ostao je pri stavu da Iran stoji iza napada na Saudijsku...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.