Tramp: Hapšenja za smrt Kašogija dobar prvi korak

Izvor: B92, 20.Okt.2018, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Hapšenja za smrt Kašogija "dobar prvi korak"

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je saopštenje Saudijske Arabije o hapšenju osumnjičenih za smrt novinara Džamala Kašogija "veliki prvi korak".

Kako je rekao, on će sa Kongresom raditi na odgovoru SAD.

"Saudijska Arabija nam je veliki saveznik, ali ovo što se dogodilo je neprihvatljivo", rekao je Tramp i istakao da su hapšenja "veliki prvi korak - tek prvi, ali veliki", prenosi AP.

Tramp je to rekao u izjavi novinarima u Arizoni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko sati nakon što je Saudijska Arabija saopštila da je saudijski novinar i dopisnik "Vašington posta" Džamal Kašogi ubijen u "tuči pesnicama" u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijske vlasti su saopštile i da je 18 osoba uhapšeno s tim u vezi, kao i da su smenjeni obaveštajni zvaničnici.

Na pitanje novinara da li smatra verodostojnim objašnjenje Saudijske Arabije o Kašogijevoj smrti, Tramp je odgovorio potvrdno.

Američki predsednik je naveo da, pre nego što odluči o daljim koracima, namerava da razgovara sa saudijskim princom prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Istovremeno, na Kapitol hilu, poslanici među kojima i Trampov saveznik, senatora Lindzi Grejem, izrazili su sumnju u saudijsku verziju događaja, koja se umnogome razlikuje od one koju su izneli turski zvaničnici, a koji tvrde da je Rijad poslao "odred smrti" da ubije i raskomada Kašogija.

"Prvo nam je rečeno da je Kašogi navodno napustio konzulat i negirana je bilo kakva umešanost Saudijske Arabije. Sada, kažu da je izbila tuča i da je on ubijen u konzulatu, a sve bez znanja princa prestolonaslednika", napisao je Grejem na Tviteru.

Demokratski senator Tim Kejn naveo je na istoj društvenoj mreži da je saudijsko objašnjenje o ubistvu novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u "tuči koja je krenula po zlu" - uvredljivo.

"Pošto se Trampova administracija neće suprotstaviti ovom zlodelu, Kongres mora", napisao je on.

Bela kuća je sinoć saopštila da će SAD pomno pratiti međunarodnu istragu o Kašogijevoj smrti i založiti se za pravdu koja je "pravovremena, transparentna i u skladu sa celokupnim propisnim procesom".

Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kada je ulazio u konzulat, nakon čega su turski mediji tvrdili da je tamo ubijen i raskomadan, a Saudijska Arabija je te navode sve vreme negirala.

Američka agencija opisuje Kašogija kao istaknutog novinara i višedecenijskog insajdera s kraljevskog dvora koji je pisao kolumne u kritičkom tonu o princu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu i upravljanju kraljevinom dok je živeo u samonametnutom egzilu u SAD.

On je 2. oktobra u saudijski konzulat u Istanbulu otišao po dokumenta za planirano venčanje sa turskom verenicom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TRAMP O SLUČAJU KAŠOGI: Saudijska Arabija nam je veliki saveznik, ali ovo je neprihvatljivo! Razmišljamo o sankcijama!

Izvor: Kurir, 20.Okt.2018

Predsednik SAD, Donald Tramp, izjavio je sinoć da bi mogao da razmotri sankcije protiv Saudijske Arabije zbog ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija,

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.