Šta će Tramp sledeće nedelje poručiti u UN?

Izvor: RTS, 21.Sep.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će Tramp sledeće nedelje poručiti u UN?

Otkada je prošle godine američki predsednik Donald Tramp imao svoj debi u Ujedinjenim nacijama promovišući politiku "Amerika na prvom mestu", napustio je nuklearni sporazum sa Iranom, Savet za ljudska prava UN i napao neke od najbližih saveznika SAD, navodi "Rojters".
Naredne nedelje u UN Tramp planira da pošalje poruku da želi da zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suverenitet SAD pred svetskim liderima, od kojih su pojedini zabrinuti zbog američke posvećenosti multikulturalizmu, koja je vodila UN od kraja Drugog svetskog rata.

"Ne kaže se da multikulturalizam ne može da funkcioniše. Ali se kaže da je suverenitet prioritet iznad svega", izjavila je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli predviđajući Trampovo obraćanje na godišnjoj sednici generalne skupštine UN.
"Sve ove stvari koje smo mi doživljavali kao obavezujuće za SAD su stvari u kojima ne želimo da učestvujemo", dodala je ona pominjući Pariski sporazum o klimatskim promenama iz koga je Tramp izašao 2017, kao i globalne razgovore i migracionom sprazumu koji je Vašington napustio i pre nego što je počeo.
Prošle godine SAD su napustile i Unesko, smanjile finansiranje agencije UN koja pomaže palestinske izbeglice i izazvale trgovinski rat sa Kinom.
Na samitu NATO u julu Tramp je zapretio da će SAD otići "svojim putem" ukoliko članice ne potroše više na odbranu. 
Tramp je sada okružen ratobornijim savetnicima koji vide svet njegovim očima poput američkog državnog sekretara Majka Pompea i savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.
Hejlijeva je izjavila da će Tramp "položiti marker" kada je reč o stranoj pomoći SAD.
"SAD je velikodušna, biće velikodušna prema onima koji dele naše vrednosti, velikodušna prema onima koji žele da rade sa nama, a ne prema onima koji pokušavaju da nas zaustave ili kažu da mrze Ameriku i kontraproduktivni su", navela je Hejlijeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.