Izvor: Deutsche Welle, 17.Avg.2022, 12:25

Samo privremeni poraz Trampove protivnice?

Za nju je Donald Tramp pretnja demokratiji. Razloge za takav stav pronalazi u jurišu na Kapitol i tvrdnji bivšeg predsednika da je na prevaru izgubio izbore. Ali Liz Čejni je sada poražena na predizborima u Vajomingu.

Najistaknutija kritičarka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa među republikancima više neće biti članica Predstavničkog doma. Liz Čejni je izgubila predizbore u svojoj državi Vajomingu i kandidatkinja Republikanske stranke u toj izbornoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << jedinici na izborima za Kongres u novembru biće Harijet Hageman.

Hageman je i ušla u predizbore s jasnom prednošću. U nedavnim anketama, ta 59-godišnja pravnica koju je podržao i Donald Tramp, a koja nije šire poznata van Vajominga, imala je prednost od 20 do 30 odsto glasova.

Pobednica predizbora u Vajomingu je Harijet Hageman, koju je podržao i Tramp

Liz Čejni je ćerka bivšeg američkog potpredsednika Dika Čejnija. Ta 56-godišnjakinja prvi put je izabrana u Predstavnički dom 2016. godine. Tramp ju je svojevremeno proglasio svojim najvećim neprijateljem. Bila je potpredsednica parlamentarne Komisije koja je vodila istragu o napadu na Kapitol u januaru 2021. godine. Kako je rekla, želela je da po svaku cenu spreči povratak Trampa u Belu kuću.

Čejni glasala za opoziv Trampa

Liz Čejni je jedna od deset republikanskih kongresmena koji su glasali za pokretanje drugog po redu procesa opoziva tadašnjeg predsednika Trampa do kojeg je došlo nakon napada na Kapitol. Međutim, u Senatu nije bilo potrebne većine za osuđujuću presudu. Nakon toga, Čejni je pod pritiskom Trampa smenjena sa mesta šefa poslaničke grupe Republikanske stranke.

Tramp je, prema mišljenju Liz Čejni, pretnja demokratiji. Razloge za takav stav ona pre svega pronalazi u juriš na Kapitol u Vašingtonu, ali i u Trampovim stalnim, a činjenicama opovrgnutim tvrdnjama, da je na prevaru izgubio predsedničke izbore u novembru 2020. Besne Trampove pristalice nakon toga su provalile u zgradu Kongresa želeći da spreče zvaničnu potvrdu izborne pobede Džozefa Bajdena.

Podrška poznatog oca

Sudbinu slično ovoj koju je doživela Čejni imali su i drugi Trampovi kritičari u Republikanskoj stranci. Uoči izbora za Kongres ovog novembra, na kojima se republikanci nadaju da će ponovno preuzeti Predstavnički dom i demokratima preoteti većinu u Senatu, Tramp je, s različitim uspehom, podržao brojne kandidate koji su vodili kampanju protiv njegovih kritičara. Među njima i Harijet Hageman.

Slavlje pristalica Harijet Hageman (i Donalda Trampa)

Uprkos porazu u Vajomingu, pristalice Liz Čejni još uvek ne otpisuju tu političarku. Priča se da bi ona za dve godine mogla da bude kandidatkinja u trci za predsedničkog kandidata Republikanske stranke. „Liz Čejni se ne bori za reizbor, ona se bori za kurs Republikanske stranke“, rekao je nedavno poznati politički konsultant Teri Saliven.

Uoči predizbora u Vajomingu, Liz Čejni je dobila i podršku od svog poznatog oca. Bivši potpredsednik SAD Dik Čejni (81) je u predizbornom spotu svoje ćerke žestoko kritikovao Trampa: „U 246 godina dugoj istoriji američke nacije nikada nije postojala osoba koja je predstavljala veću pretnju za našu republiku od Donalda Trampa. On je pokušao da izvrši izbornu krađu lažima i nasiljem kako bi ostao na vlasti nakon što su ga birači odbacili. On je kukavica. Pravi muškarac ne bi govorio laži svojim pristalicama“, rekao je Dik Čejni i dodao da većina republikanaca dobro zna da je Tramp te izbore – izgubio.

kle/ehl/jr (rtre, ape, dpa, afp)
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Poraz najglasnije Trumpove protivnice među republikancima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Avg.2022

Ubedljiv poraz istaknute Trampove kritičarke Liz Čejni na republikanskim izborima u Vajomingu pokazao je izuzetne razmere kontrole bivšeg predsednika nad Republikanskom partijom.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.