STIGLA POTVRDA IZ BELE KUĆE: Grenel ostaje Trampov izaslanik za Beograd i Prištinu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2020, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIGLA POTVRDA IZ BELE KUĆE: Grenel ostaje Trampov izaslanik za Beograd i Prištinu!

U saopštenju Bele kuće navodi se da je predsednik SAD Donald Tramp "potpuno uveren da će ambasador Ričard Grenel nove dužnosti obavljati na najbolji mogući način".

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine, imenovan je za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe. To neće uticati na njegovu ulogu posrednika u dijalogu.

Grenel, koji je i ambasador u Nemačkoj, će tako voditi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << telo koje usmerava i nadzire 17 obaveštajnih agencija i njihov rad.

Grenel se juče nije izjašnjavao o novoj funkciji, a bilo je pitanje da li će zadržati poziciju posrednika između Beograda i Prištine.

- Možemo da potvrdimo da će ambasador Grenel služiti kao američki ambasador u Nemačkoj, specijalni izaslanik predsednika za Srbiju i Kosovo, i - sada - vd direktora Nacionalne obaveštajne službe, istovremeno. Napominjem da je ambasador Grenel pristao, na zahtev predsednika Trampa da bude vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe na ograničeni vremenski period, i da će Bela kuća uskoro objaviti svog kandidata. S obzirom na te činjenice, ambasador Grenel je zadržao službu američkog ambasadora u Nemačkoj i specijalnog izaslanika predsednika za Srbiju i (tzv.) Kosovo , kojima j ostaje 100 odsto posvećen - rekao je šef službe za medije Dik Kastin.

U saopštenju Bele kuće, koje je objavljeno juče, navodi se da je predsednik SAD Donald Tramp "potpuno uveren da će ambasador Ričard Grenel nove dužnosti obavljati na najbolji mogući način".

BREAKING NEWS

Upravo je potvrđeno za @Otvorenistudio da će Grenel ostati specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo, uporedo sa obavljanjem funkcije v.d. direktora američkih obaveštajnih službi.

Uskoro opširnije na https://t.co/pArrgFWvj2

— Jovana Đurović (@dietrologia_) February 20, 2020

- Ambasadorska funkcija Grenelu je potvrđena u Senatu u aprilu 2018., a on ima višegodišnje iskustvo u obaveštajnoj zajednici koje je stekao obavljajući više funkcija – uključujuči i dužnost specijalnog izvestioca Bele kuće za pregovore Srbije i (tzv.) Kosova, ali i predstavnika SAD-a za štampu pri Ujedinjenim nacijama. Posvećen je nepolitizovanom i nestranačkom pristupu u obavljanju funkcije šefa obaveštajne zajednice – od čega zavisi naša bezbednost i sigurnost. Predsednik je uveren da će ambasador Grenel svoje nove dužnosti obavljati na najbolji mogući način - objavljeno je u saopštenju Bele kuće.

Ranije je Tramp na tviteru obelodanio da će Grenel postati novi vršilac dužnosti direktora američkih nacionalnih obaveštajnih službi.

- Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš poštovani ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim. Zahvaljujem se Džou Megvajeru na odličnom poslu koji je obavljao i radujem se bliskoj saradnji sa njim, možda u drugom svojstvu unutar administracije - napisao je Tramp.

I am pleased to announce that our highly respected Ambassador to Germany, @RichardGrenell, will become the Acting Director of National Intelligence. Rick has represented our Country exceedingly well and I look forward to working with him. I would like to thank Joe Maguire....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 20, 2020

Grenel je važio za Trampovog čoveka od poverenja, što je i dokazano ovim postavljenjem, a prethodnih mesec dana uz njegovo posredovanje Beograd i Priština potpisali su pismo o namerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije Beograd-Priština, u Berlinu i sporazume koji treba da dovedu do obnavljanja železničke veze i izgradnje auto-puta Beograd-Priština, u Minhenu. U obraćanju javnosti, Grenel insistira da je ključ za pokretanje dijaloga ekonomski razvoj.

- Kada je predsednik Tramp zatražio da budem specijalni izaslanik predsednika za mirovne pregovore Srbije i (tzv.) Kosova, jasno je rekao da je ekonomski razvoj ključ za pokretanje procesa. Ekonomski rast je i uvek će biti najveći stvaralac bogatstva za ljude ovog regiona i sveta. Istorijsko potpisivanje uspostavljanja direktnih letova između Beograda i Prištine, prvi put posle 21 godine, pomoći će poslovnoj zajednici da otvori nova radna mesta i proširi tržišta - naveo je Grenel.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.