Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2018, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD uvele carinu na solarne panele i mašine za veš

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je uvođenje carina na uvozne komponente za solarne panele i velike mašine za veš u pokušaju da pomogne američkim proizvođačima.

Odluka je doneta juče, posle preporuka američke Komisije za međunarodnu trgovinu.

"Predsednikova mera jasno stavlja do znanja da će Trampova vlada uvek braniti američke radnike, farmere, rančere i firme" rekao je u izjavi američki izaslanik za trgovinu Robert Lajthajzer.

Na najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << broj solarnih modula će odmah biti uvedena carina od 30 odsto, da bi tokom naredne četiri godine bila smanjivana i najzad ukinuta. Mašine za veš će biti carinjene s 50 odsto, a period tokom kojeg će taj procenat biti smanjivan je tri godine.

Kina je optužila Trampa da ugrožava sistem multilateralne trgovine delujući na osnovu američkih zakona umesto kroz Svetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

"Američka strana je ponovo zloupotrebila svoje trgovinske propise. Kina izražava snažno nezadovoljstvo time", navelo je kinesko ministarstvo trgovine.

Meksiko je izrazio "žaljenje" jer nije isključen iz američkih mera i saopštio da će u odgovoru koristiti sve pravne resurse.

Pogođene zemlje mogu da se žale WTO.

Američka solarna industrija je podeljena oko pitanja carina. Neki smatraju da je veliki broj uvoznih panela doveo do katastrofalnog pada cena, dok drugi tvrde da će zbog carina drastično porasti cene što će značiti gubitak poslova.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina i Meksiko kritikuju odluku SAD o novim carinama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jan.2018

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je uvođenje carina na uvozne komponente za solarne panele i velike mašine za veš u nastojanju da pomogne američkim proizvođačima.   Odluka je doneta juče, posle preporuka američke Komisije za međunarodnu trgovinu.   "Predsednikova mera jasno stavlja do znanja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.