SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2018, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum.

Međutim, američki predsednik nije, kako je navela agencija AP, ponudio nijedan primer tog kršenja.

"Rusija krši sporazum. Oni ga krše godinama", izjavio je Tramp posle mitinga u subotu u Elku, u Nevadi, gde je istakao da SAD "(Rusima) neće dozvoliti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da krše nuklearni sporazum".

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 km, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Kako je Tramp rekao, sporazum je ograničavao SAD da razvija novo oružje, ali će Amerika početi da ga razvija osim ako se Rusija i Kina ne izjasne da neće posedovati ili razvijati oružje.

Kina, inače, nije deo tog sporazuma, navela je američka agencija.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton trebalo bi da stigne u Moskvu, posle čega će posetiti i Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.