SAD: Rekordna izlaznost na ranim predsedničkim izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020, 07:41

SAD: Rekordna izlaznost na ranim predsedničkim izborima

Više od 95 miliona Amerikanaca glasalo je do danas na predsedničkim izborima 2020. godine, prema podacima Univerziteta na Floridi, što je najveća izlaznost na ranim izborima u modernom dobu u SAD.

Samo dan uoči izbora, u SAD je glasalo 69 odsto birača iz 2016. godine, preneo je Rojters.

Izuzetno velik broj glasova poslat poštom i rano lično glasanje podstaknuti su pandemijom korona virusa koja je usmrtila više od 230.000 ljudi u SAD.

Prema anketi Rojtersa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Ipsosa sprovedenoj od 27. do 29. oktobra demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden vodi u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa sa 51 prema 43 procenata.

Ali rezultat je još neizvestan u državama koje odlučuju o izborima putem elektorskog koledža, uključujući Arizonu, Floridu i Severnu Karolinu.

Očekuje se veliki broj Trampovih pristalica republikanaca lično glasa nakon što je on izrazio sumnju u glasanje putem pošte.

Dan uoči izbora Tramp će održati pet skupova u Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu.

Džo Bajden će posetiti Pensilvaniju i Ohajo.

Iako Bajden vodi u anketama, trka u takozvanim sving državama (u kojima je neizvesno za koga će glasati) je tesna pa bi Tramp mogao da osvoji 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu.

Tramp sumnja u brojanje glasova poštom

Predsednik SAD Donald Tramp izajvio je da će preduzeti legalne mere u vezi s prebrojavanjem glasačkih listića za predstojeće predsedničke izbore koji stignu poštom ili mejlom u saveznoj državi Pensilvanija.

Kako javlja AP , Tramp je to rekao novinarima u Šarlotu, u Severnoj Karolini, koju je u nedelju posetio u okviru obilaska država koje mogu biti ključne za rezultate izbora, među kojima su i Mičigen, Viskonsin i Ajova.

Američki predsednik je u više navrata poslednjih dana napadao Vrhovni sud jer nije zabranio da se računaju i izborni listići koji stignu danima posle izbornog dana 3. novembra.

On je prethodno u Dibikjuu, u Ajovi, rekao da očekuje "crveni (republikanski) talas" glasova na izborima 3. novembra, kako bi se nadoknadila, kako se procenjuje, prednost koju je njegov demokratski protivkandidat stekao u glasanju pre izbornog dana.

Tramp nastoji da u finišu kampanje u dva dana održi 10 skupova kako bi u tzv. sving državama (u kojima je neizvesno za koga će glasati) podstakao svoje pristalice da u što većem broju izađu na izbore.

FBI istražuje napad Trampovih pristalica na Bajdenov autobus

Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu povodom napada pristalica Donalda Trampa na autobus kojim je putovao deo izbornog štaba demokratskog predsedničkog kandidata Džo Bajdena.

FBI pokušava da utvrdi okolnosti navodnog zastrašivanja Bajdenove kampanje od strane grupe motociklista koji su nosili transparente sa Trampovim imenom, potvrđeno je CNN u teksaškom sedištu FBI u San Antoniju.

Incident se dogodio prošlog petka u okolini San Antonija dok se autobus Bajdenove predizborne kampanje kretao ka gradu Ostinu, a očevici iz autobusa potvrdili su da su motociklisti pokušavali da uspore kretanje autobusa pa čak i da ga izguraju sa autoputa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp opet sumnja

Izvor: B92, 02.Nov.2020

Šarlot -- Tramp izajvio da će preduzeti legalne mere u vezi s prebrojavanjem glasačkih listića za predstojeće predsedničke izbore koji stignu poštom ili mejlom...Ta opaska ovog puta odnosila se na saveznu državu Pensilvanija...Kako javlja AP, američki predsednik je tu izjavu dao novinarima u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.