Rik Peri na čelu agencije koju je želeo da ukine

Izvor: VOA, 13.Dec.2016, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rik Peri na čelu agencije koju je želeo da ukine

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imenovao je svog nekadašnjeg političkog rivala, bivšeg guvernera Teksasa Rika Perija, za sekretara za energetiku. Peri, koji se dva puta kandidovao za predsednika, rekao je tokom jedne od predizbornih kampanja da bi Sekretarijat za energetiku trebalo ukinuti, dok je Trampa zvao “kancerom za konzervativizam". Međutim, posle povlačenja iz izborne trke, podržao je Trampa navodeći da on nije njegov prvi ili drugi izbor za predsednika, ali da je reč o izboru građana. Peri, ako njegovo imenovanje bude potvrđeno u Senatu, vodiće agenciju sa 100 hiljada zaposlenih, koja nadgleda nuklearni arsenal zemlje i promoviše razvoj projekata za obnovljive izvore energije. Bivši guverner Teksasa je međutim konzervativac i mogao bi da se usredsredi na naftu i fosilna goriva koje je promovisao u svojoj saveznoj državi. Međutim, iako je izražavao sumnju u pogledu klimatskih promena, Teksas je za vreme njegovog mandata postao jedan od glavnih proizvođača energije vetra. Peri je u javnosti poznat i po tome što je tokom predsedničke debate 2011. godine zatražio ukidanje tri federalne agencije, za ekonomiju i obrazovanje, ali nije mogao da se seti treće. Kasnije je rekao da je Sekretarijat za energetiku treća agencija koje želi da se reši.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

JOŠ JEDAN KONTROVERZAN IZBOR Tramp postavio Rika Perija na čelo agencije koju je ovaj hteo da UKINE

Izvor: Blic, 14.Dec.2016, 13:43

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp danas je i zvanično objavio da će bivši guverner Teksasa Rik Peri biti na čelu Sekretarijata za energiju...Ako njegovo imenovanje potvrdi Senat, Peri biti zadužen za vladinu agenciju za koju je, tokom trke za republikanskog predsedničkog kandidata 2012....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.