Rat je počeo - udar SAD-a, Kina momentalno uzvratila

Izvor: B92, 15.Jun.2018, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat je počeo - udar SAD-a, Kina momentalno uzvratila

Vašington/Peking -- Američki predsednik Donald Tramp uveo je danas carine od 25 odsto na uvoz kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara.

"SAD će uvesti dodatne tarife ako Kina primeni kontramere", navodi se u saopštenju Bele kuće, a prenosi Bi-Bi-Si.

Tarife će se primenjivati na ukupno 1.102 proizvoda i biće podeljene u dva dela, potvrđeno je u Beloj kući.

Prva runda tarifa će se primenjivati na uvoz 818 kineskih proizvoda vrednosti 34 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milijarde dolara, počev od 6. jula, a druga runda na 284 proizvoda vrednosti 16 milijardi dolara, prenosi "Gardijan".

U saopštenju se navodi i da će najnovije mere pogoditi kinesku robu "koja sadrži značajne industrijske tehnologije".

Kina je ranije danas saopštila da će brzo odgovoriti da bi se zaštitila ako SAD ugroze njene interese.

Tramp je nedavno obećao da će kazniti Peking zbog, kako kaže, nezakonitih trgovinskih praksi i krađe američke intelektualne svojine.

Kina je momentalno odgovorila da planira da uvede tarife sličnog obima i intenziteta u nastojanju da uzvrati SAD, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine samo nekoliko minuta nakon odluke SAD da uvede 25-procentnu tarifu na uvoz 50 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda.

"Kina ne želi trgovinski rat, ali kineska strana nema izbora sem da se oštro suprotstavi tome, zbog kratkovidog ponašanja SAD koje će naštetiti obema stranama", objavljeno je na zvaničnom sajtu kineskog ministarstva, a prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina odgovorila na Trampov udar i to ŽESTOKO

Izvor: Blic, 15.Jun.2018

Kina planira da uvede tarife sličnog obima i intenziteta u nastojanju da uzvrati SAD, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine samo nekoliko minuta nakon odluke SAD da uvede 25-procentnu tarifu na uvoz 50 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.