RT: Trampova kuknjava na „ludi“ vojni budžet i trka u naoružanju sa „rivalima“ Kinom i Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 03.Dec.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Trampova kuknjava na „ludi“ vojni budžet i trka u naoružanju sa „rivalima“ Kinom i Rusijom

Izvor: Vostok / RT Možda mislite da bi osoba koja se hvali o tome koliko novca njena politika daje Pentagonu bila poslednja koja se žali na to. Razmislite ponovo. Donald Tramp je nazvao povećanje troškova odbrane "ludilom!" Za vreme aktuelnog američkog predsednika, zemlja se oštro okrenula prema agresivnijoj spoljnoj politici. Tramp je ukinuo ograničenja u pogledu troškova odbrane iz vremena Obame, pojačavši višibilionski doprinos vojnom budžetu za 2018. i 2019. godinu kroz Kongres.
Trampova administracija je takođe usvojila niz ključnih dokumenata u pogledu nacionalne bezbednosti, kao što su Pregled nuklearne doktrine i Nacionalna vojna strategija, a u kojima se navodi da je konfrontacija sa Rusijom i Kinom primarni cilj za američku vojsku. Ipak, postoji i kritičar u Beloj kući, koji očigledno malo razmišlja o ovim dostignućima, a koje administracija Trampa predstavlja u svakoj prilici. Zove se Donald Tramp. Američki predsednik je izazvao reku tvitova na svoja saopštenja, počevši od opisa svog sastanka s kineskim predsednikom Ksi Đinpingom na samitu G20 u Argentini, nazvavši ga kao "izvanrednim" i "velikim skokom napred", završivši sa "imao sam viziju" da je s Đinpingom i Putinom okončao trku u naoružanju. I am certain that, at some time in the future, President Xi and I, together with President Putin of Russia, will start talking about a meaningful halt to what has become a major and uncontrollable Arms Race. The U.S. spent 716 Billion Dollars this year. Crazy!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 3, 2018 Međutim, ovaj tvit ne izgleda kao signal da bi SAD mogle smanjiti svoju potrošnju na vojsku koja premašuje deset drugih najvećih zemalja zajedno. Šteta. Samo razmislite šta bi se moglo učiniti ako bi se resursi oslobodili na ovaj način. Meksički granični zid. Baza na mesecu. Nacionalna zdravstvena zaštita i plaćeno porodiljsko odsustvo.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.